onsdag 13 april 2016

Vårbestyr!

Idag blev vi bjudna på lunch hos min mamma och pappa. Vi skyndade oss att göra i ordning hemmet så vi kunde vara hos dem vid 12. Efter vår mattestund fixade vi alltså med tvätten och disken och dammsugning och bäddning och allt det där vanliga...Det är inte så trevligt att komma hem till alltför mycket oreda. 5-åringen var glad över att komma hem till sin mormor och morfar. Det var ett tag sen så han längtade dit och talade om att han ville sova över där helt själv. Det fanns inte riktigt tid till det just den här dagen men en annan gång! Det är fascinerande att se hur självständighet och stegen ut i den lite större världen kommer av sig själva. Ingen särskild träning behövs. Barnet mognar och något som inte känts lockande förut känns plötsligt som en riktigt bra idé! 

Efter den goda lunchen, Minestronesoppa som min pappa gjort, gick vi ut i trädgården och tittade i rabatterna! En sädesärla satt på hustaket! Den allra första vi sett i år! Det betyder ju att våren är här på riktigt! Min mamma och jag klippte lite i några buskar som behövde beskäras. Min pappa och N tog ner gamla fågelholkar och bytte ut mot nya. N plockade ut boen som fåglarna från förra året byggt. Fint formade mosskuddar med hundhår eller vad det var i. N var fascinerad och tog vara på bona och började förbättra dem. Lite mer mossa, blommor, några fina videungar som fick vara små katter som sov i boet! Till slut stoppades ett av bona ner i en gammal fågelholk och en lapp skulle fästas utanpå den. Där skulle det stå att alla fåglar var välkomna att sova därinne. Om de var snälla alltså. Annars var de inte välkomna! Det är spännande att få vara med om N:s fantasier. De här bäddnings- och omsorgslekarna har varit borta ett par år men helt plötsligt är de tillbaka igen. Lekar som handlar om att ordna, ta hand om, funderingar på att vara snäll eller dum...
Skogen mitt emot mina föräldrar var full av skolbarn hela skoldagen. De hade någon slags aktivitetsdag. Det var lite för rörigt för oss att gå upp i skogen som vi brukar men när skoldagen var slut så tog vi en tur. Vi städade lite och så bytte pappa och N ut en gammal fågelholk där också. Ett nytt bo fixades till. Vitsippor och scillor fick pryda det. Sen blev det hopplekar från en sten och till slut tog N med sig sin morfar upp till sitt "hemliga ställe" - en brant där det är roligt att klättra och kasa. 
Vi hade en fin dag tillsammans. Massor med frisk luft och trevligt sällskap. En lagom blandning av nöjen och arbete. Just sånt som passar små barn bra. Saker som pågår som man kan vara med i eller vara med i på ett parallellt sätt. Leka bredvid. Utveckla vuxensysslorna till något eget. Komma tillbaka och prata, visa något, få svar på något. Det verkar vara lugnande...de vuxnas sysslor, särskilt utomhus, blir en bra fond för egna saker. Fantasi och arbete som vävs samman. Vuxna förebilder, mönster för framtiden...med leken precis bredvid. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar