fredag 22 april 2016

F v t

Jag hjälper ett av barnen med en uppsats om religion. Min uppgift blir att läsa igenom och kommentera språket samt fundera på om det är något som fattas och om det som skrivits stämmer. Jag är någon slags korrekturläsare alltså. Det är roligt. Ämnet var intressant och det är roligt att få vara delaktig. Uppsatsen är bra. Jag har inte mycket att komma med, något syftningsfel, några meningsbyggnadsfel och en sak som jag tyckte kunde ha förtydligats. Men så hajar jag till. Jag kommer till uttrycket "f. v. t". Jag fattar ingenting. Är det en förkortning jag inte känner till? Vad kan det stå för. Jag frågar och får svaret "före vår tideräkning". Så står det i religionsläroboken och sonen hade då tagit det uttrycket med sig i sin uppsats. Men heter det inte "före kristus"? F. Kr.? Sonen blir lite irriterad och tycker att jag krånglar. Men jag blir också irriterad. Inte 17 heter det väl före vår tideräkning? Men någon kanske kan ta illa upp om vi räknar från Kristus födelse? Det måste väl vara det som är anledningen till att man ändrat. Fast det blir ju ändå märkligt. Varför ska man då börja räkna just där man börjar räkna? Varför är år 0 år 0? För det finns ju en anledning. Vi i den av hävd kristna delen av världen räknar från när Kristus föddes. Det är så. Varför låtsas som något annat?

2 kommentarer:

  1. Heter väl båda sakerna nuförtiden så att ateister inte ska känna sig kränkta :) Men ¨andra sidan så är det lite dumt att det heter "vår" eftersom man då utgår från att den som läser inte är från ett land med annan tideräkning än den svenska så det kan man också ta illa vid sig av om man riktigt försöker :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl det - ingen ska kunna bli kränkt. Om man har en annan religion eller så antar jag. Men som du skriver - "vår" signalerar ändå ett kulturellt förtryck - utgångspunkten är ändå den kristna världen - oavsett om vi signalerar varför år 0 är just år 0 eller inte.

      Radera