onsdag 6 april 2016

Att göra rätt för sig

Jag tittar på nyheterna. Och hör Ulf Kristersson säga om invandrare att de inte kan få del av samma välfärd som de som arbetat och gjort rätt för sig ett helt liv här i Sverige. Och så funderar jag på resonemanget. Om man gjort mindre rätt för sig då? Varit sjuk. Varit arbetslös. Eller som jag. Jobbat hemma många år istället för att göra rätt för mig. Ska såna människor också ha mindre välfärd än de som gjort rätt för sig? Vad är det att göra rätt för sig?

6 kommentarer:

 1. fast "vi" får ju inte samma skydd som de som arbetat med tanke på att om man förlorar SGI för att man måste vara hemma med barnen för att man inte kan ha dem på förskola av någon anledning så får man ju inte ens sjukpenning om man så ligger döende i vissa fall. Jag har blivit nekad sjukersättning när jag väntat på allvarliga operationer och inte ens blivit beviljad när jag opererats. Pga förlorad SGI (då var den förlorad pga att jag var utförsäkrad från FK och inte barn). Många vet inte att det fungerar så. Jag är jätterädd för att förlora min SGI. Så det han beskriver är ju den svenska modellen och då måste den ju gälla alla, även nyanlända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det har du rätt i och det är fruktansvärt orättvist. I Tyskland är man medförsäkrad med sin arbetande partner om man är hemarbetande. Något som borde vara självklart. Jag reagerade på språkbruket - jag får otäcka vibbar av ordvalet - påminner om retoriken i Kina under kulturrevolutionen - endast den som arbetar skall äta. Men du har helt rätt - det är illa - det är inte klokt - det enda värde en människa har i detta samhälle är den gentemot arbetsmarknaden - allt annat är obsolet och onödigt och värdelöst. Det är så man kan gråta. Vi lever i ett hårt land.

   Radera
 2. Hej!

  Om vi hade levt i ett "hårt" land så hade vi inte haft de migrantströmmarna hit som vi har, Sverige väljs ut mångt och mycket just på grund av att det är lätt med bidrag, barnbidrag, föräldrapenning etc. De passerar många säkra, europeiska länder på vägen men ändå fortsätter de upp till ett av de nordligaste länderna. Det måste man fråga sig varför, och inte vara rädd för det.
  De "ensamkommande barnen" kan få efterlevnadssstöd om de enbart tror att deras föräldrar är döda och då har de rätt till detta precis som ett svenskt barn som haft förälder som betalat in till pensionssystemet. Det tycker inte jag är rätt när deras föräldrar aldrig satt sin fot i landet.
  Vi har många i detta landet som har det knapert varje månad och inte får de några villor köpta åt sig som många kommuner nu funderar på att göra för migranterna för att det är bostadsbrist. Ja, det är väl bostadsbrist för oss alla i detta landet, många ungdomar i stora delar av landet får inga lägenheter. Och jag tycker inte det är rätt att vissa ska gå före i kön till bostäder, det skapar bara friktioner i samhället när vissa grupper ska gå före andra.
  Skatterna kommer att höjas och folk kommer att få det svårare att få ekonomin att gå ihop, men det är klart att målet är ju att medelklassen inte ska finnas kvar, bara överklass och underklass. Det är ju så att folk med stora lån/skulder strejkar inte. 1-procentarna blir bara rikare och resterande blir bara fattigare, de pågår ett spel bakom kulisserna som vi inte ser och inte ska se (och det har det gjort i alla tider) och att tro att världens ledare gör vad som är bäst för folket, nja inte alltid.
  När förra regeringen gick ut med att alla syrier skulle få permanent uppehållstillstånd om det tog sig hit, ja vid den tidpunkten fanns det cirka 22 miljoner syrier. Skulle lilla Sveriges befolkning kunna ta hand om alla dem?

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig i det du skriver.

   Det jag menar med hårt land är inte bidragen. Jag menar hållningen mot oss invånare, invandrare som infödda. Visst, vi får vissa bidrag. Och invandrare får mer i bidrag än andra och det verkar på ett orättvist sätt i vissa fall - tex föräldraförsäkring som kan tas ut retroaktivt. Högre pension än grundpension - tror jag i alla fall men jag får kolla upp det. Det jag menar med "hårt" är den här viljan att styra, bestämma. Man får sina bidrag men man blir tvungen att "välja" förskola, ha två förvärvsarbetande i varje familj oavsett vilka typer av arbeten det är. Känner en invandrarkvinna med tre barn som blev tvungen att gå in i fas 3 och ha sina barn på dagis och fritids. Men det sunda förnuftet säger ju att det blir dyrare än att hennes man som hade jobb hade fått dra av på skatten för försörjningsbörda än att ha henne i ett konstlat arbete och dessutom betala förskoleplatser och fritidshemsplats. Den här hårda tonen tycker jag håller på att skärpas. Och jag tror att du har rätt i att det finns en dold agenda i att få oss alla beroende- som du skriver få oss alla till underklass och så kan överklassen få vara i fred.

   Radera
 3. Hej igen!

  Då förstår jag vad du menar med hårt, ja tonen mot människor har blivit hårdare och speciellt om man inte ser odelat positivt på vad som sker här i landet och Europa.
  Tror också att det är så att invandrare får högre pension och det fås från dag ett, de behöver aldrig ha betalat in en krona till det systemet.
  Att sätta grupper emot varandra som görs nu slutar aldrig bra.
  Man oroas över den ökade brottsligheten och speciellt de sexuella trakasserierna som sker överallt nu, att inte tala om elefanten i rummet hjälper ingen.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis - det är inte bra när vissa ämnen inte är tillåtna att prata om. Invandringen är ju ett sånt ämne och förskolan också - även om det verkar ha blivit en aning öppnare i takt med att förskolan har blivit sämre. Problemet är väl att man inte har någon övergripande tanke, plan, syn...man lappar och lagar...det ena leder till det andra och så uppstår nya problem och så får man putsa lite mer. I andra länder, tex Tyskland får man inte beskattas under sitt existensminimum. Det tycker jag är en sympatisk tanke och det skulle ju lösa en del problem som tex fattigpensionerna. Men det går inte införa här för då blir folk fria och kan få andra tankar...så hellre bidrag, göra folk beroende av sig...

   Radera