onsdag 27 april 2016

Det nya normala!

Förr läste jag mycket månadstidningar. Gillade att läsa och bläddra och titta på bilder till kaffet efter maten. Men jag har tappat intresset. Känns så ointressant numera. Men igår kom ett nummer av Family living. Jag tog en sån där kort prenumeration för att få någon present. Kommer inte ens ihåg vad längre. Kanske en skål från Ittaala? De kommer så sällan att jag glömt bort att jag hade den och nu kom ett nummer som jag dessutom fick betala extra för. Det första jag gjorde var att säga upp prenumerationen. Sen började jag bläddra. Det gick snabbt att vända blad - produkt efter produkt flimrade förbi. Tapeter, möbler, kramdjur...Så alla fina hem i rätt färger och med rätt prylar i. Snitsiga och trendiga. Och så en massa reklam. Tätare på slutet. Och som kommer två annonser jag reagerar på. 

Den första handlar om luskamning. Det är numera lika självklart att luskamma både sig själv och barnen. Förr gjorde alla det. Det var självklart. Fast jag vet inte...jag har aldrig luskammat mig själv och inte mina barn. Vi har aldrig haft löss. Mina föräldrar blev aldrig luskammade när de var barn. Har aldrig haft löss. Deras föräldrar hade inte heller löss. Fast de bodde i torparstugor. Min gammelmormor var så noga med att hålla koll och hålla barnen rena. Kanske hade hon en luskam för att kolla? Det finns ingen att fråga längre tyvärr. Men jag vet att min mormor stolt berättade att de inte hade löss i hennes familj. Det fick man inte i familjer där man var renlig enligt henne. Men nu, nu är det helt normalt att ha löss. Det hör liksom till. En bra luskam och problemet är bort! Visst, det är en annons och de vill tjäna pengar på sina luskammar. Men ändå. Är det inte lite konstigt att vi ska låtsas att löss är helt normalt att ha. När vi alla vet att lössen kommer när vi lever för tätt och har för tät kontakt med många andra människor. Som på dagis. Den andra annonsen gör reklam för c-vitamin. Den visar en späckad almanacka. Det är fullt, verkligen fullt av aktivieter, både jobb och privata saker. Och så rubriken - vabril. Nu finns inte bara Vabruari. Vabril finns också. Vi ska alltså förstå att det finns risk för vabbning året runt och att c-vitamin löser problemen. 

Två tidsdokument. Det är normalt att vara sjuk för jämnan och det är normalt att ha löss. Bara gilla läget. Det kanske till och med är lite snitsigt. 

2 kommentarer:

  1. Haha! Snitsigt med löss!! :-)
    "Kolla här är min nya soffa med kuddar från Josef Frank och lite löss".

    SvaraRadera