söndag 17 april 2016

MIljöavdrag för hemarbete!?

Nu har en ny budget lagts och den är tydligen miljövänlig. Det är bra. Det handlar bland annat om om att det ska bli RUT-avdrag för reparationer av vitvaror i hemmet och sänkt moms, från 25 till 12 procent för mindre reparationer som cyklar, skor, kläder och hemtextilier eftersom det innebär en minskad miljöbelastning. Men också innebär fler jobb. Fler som kan sälja tjänster helt enkelt.

Jag skrattar lite! Vilka kringelikrokvägar man får ta när grunden är felbyggd. Lappa och laga. Låtsas och ljuga. Vill man verkligen vara miljövänlig? På riktigt? För i så fall var det ju väldigt dumt att bygga upp ett samhälle där hela befolkningen ska vara sysselsatt i offentlig verksamhet från 1 års ålder till 65 eller längre. Hur miljöovänligt är det inte? Alla transporter. Alla extra byggnader som skapats i samhället enkom för att förvara folk i tills de kan komma hem efter arbetsdagens slut. Uppvärmning och skötsel av dessa? All mat som måste tillagas och forslas hit och dit för att se till att förskolebarn och personal blir mätta? Alla kläder som köps i onödan för att det ska finnas extra uppsättningar på dagis. All färdigmat som folk köper eftersom de är för trötta för att orka laga den från grunden när de kommer hem efter långa arbetsdagar. Alla kläder som slängs för att ingen orkar laga dem om de går sönder. Alla cyklar som lämnas in för att inte folk hinner laga själva. Alla transporter för alla RUT-arbetare som ska åka hem till folk och städa deras hem eftersom de inte orkar själva...and so on and so on. Det är klart. Jobb har skapats. Hjulen kan snurra. Skatter kan betalas in.

Men en tanke bara! Tänk om man hade ett miljöavdrag för hemmafruar eller hemmamän!? Det vore väl toppen. För har man en hemmafru eller en hemmaman i sin familj är man ju riktigt miljövänlig! Alltså äkta vara. Inte bara lite plåster. För en hemmafru eller hemmaman har tid att laga mat från grunden, transporterar inte sig själv till ett lönearbete utan arbetar hemma, transporterar inte sina barn till förskolor, hinner laga kläder som går sönder, hinner städa själv, har inte råd att köpa massa onödigt krafs som bara belastar miljön, kanske odlar lite själv...kort sagt är enormt miljövänlig! Kanske värt ett litet skatteavdrag?2 kommentarer:

  1. Heja! Heja! Precis så är det ju! Genom att vara hemma hinner jag saker som jag aldrig annars skulle ha hunnit, det är till glädje för mig och för hela familjen. Vi mår alla bra av det och jag ser direkta vinster på så många olika sätt. Men de här "vinsterna", som välmående, tid för återhämtning, tid att på riktigt lyssna och försöka förstå, tid till praktiska saker som tid att laga mat från grunden men också tid som gör att vi tar bort stressen ur våra liv, att det finns ett stort utrymme för kreativitet och spontanitet i vardagen och därmed känslan av att styra sitt dag själv - allt sånt här värderas ju inte - hur kan det ha blivit så här? Aldrig att jag kan dra den här listan för "andra" som är inne i sin karriärjakt, våra vänner och våra släktingar - inför dom är man något av ett ufo. Och så känns det ju också mer än ofta i mötet med samhället i stort. Ja, suck, hur kan det ha blivit så här? Och varför känner man sig alltid så ifrågasatt för att man gör så "olika" mot alla andra? Jag kan bli så trött och ledsen över det, att det finns så lite förståelse och vilja att se saker ur andra vinklar än de gängse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar och påfyllnad! Visst är det så - att allt man gör hemma - både råjobb och mer nöjesbetonade saker - är till glädje för både en själv och resten av familjen! Och den där ufo-känslan - den har jag också så ofta! Fast det är ju rätt skönt att vara ett ufo. särskilt när man börjar förstå att det finns fler av oss!

      Radera