fredag 29 april 2016

Äntligen fredag!

Det är fredag och det är så skönt! Idag har jag tre barn hemma. Minstingen och två som är lite halvsjuka. Kanske kunde de ha gått idag men de är fortfarande så snoriga att det kunde vara lika bra att ha dem hemma en dag till. Det är ju ändå fredag och jag är hemma så..Det är ju fördelen med att vara hemmafru - att man kan låta barnen bli friska på riktigt utan stress för hur det går på arbetet eller för pengarna - för de har man ju ändå avstått från ändå! 
Det är snö ute! Dagen före Valborgsmässoafton! Funderar på om jag varit med om det någon gång förut. Tror inte det. Det känns lite deprimerande att titta ut på den vita gräsmattan framför den vårgröna häcken. Men 5-åringen blev väldigt glad i morse när han vaknade. "Snö" ropade han glatt och ville upp på vinden och hämta ner sin bob! Men det duggar ute så kanske försvinner snön under dagen. Hoppas det! 
Igår tog jag och N en cykeltur framemot kvällen och tittade förbi hos mina föräldrar! Det är roligt att bo nära sina egna föräldrar och barnens mormor och morfar! N tyckte det var roligt att komma dit en stund! Det blev rena festen för mormor hade tagit fram en hel del billiga smycken hon tänkte ge bort till honom. Och ett smyckeskrin fick han också! Han var mycket glad över allt han fått och vaktar fortfarande noga på sin "skatt"! Sen hann vi gå lite i trädgården också. N roade sig själv. Han klättrade upp i ett äppelträd och blev raskt en ekorre! Morfar fick hämta ett smörgåsrån åt honom så ekorren hade något att gnaga på! 

Hemma lagade jag mat och N och hans 14-årige storebror satte igång med kurragömma! Det är så roligt att de kan leka fastän åldersskillnaden är så stor- 9 år! Men båda hade roligt, på riktigt. Det var roligt att stå där i köket och höra dem och se dem emellanåt när någon kom förbi i jakt på ett nytt gömställe. Jag noterade att N lekte kurragömma på ett helt annat sätt än han gjort tidigare. Han hade lärt sig att "ljuga". E ropade "är du uppe eller nere?" Svaret kom "nere" men rösten kom uppifrån! Och konsten att luras hade utvecklats rejält. Han gillrade små "fällor" - lade kuddar under en filt för att det skulle se ut som om han låg där, gjorde ljud från bakom en fåtölj och bytte sedan snabbt gömställe! 
Jag läser i ETC-tidningen att barnens fria lek är viktig och att styrda aktiviteter för tidigt kan vara skadligt, eller åtminstone inte bra. Jag tror också så. Att friheten är viktig och att leken är viktig. När jag ser på N så förstår jag att hans lek är nästan som ett arbete för honom. Det är nödvändigt för honom. Jag ser på honom att han utvecklas av det. Hur han resonerar med sig själv, gör upp regler med sig själv, använder sånt han sett, gjort i sina lekar, hur han njuter av att fixa, röra kroppen, fantisera...Jag ser hur stor skillnaden är mellan de lekar han leker med sig själv och de han leker med syskonen. Skillnaden mellan när han själv är härskare över sina lekar och när han är en del av flera...som ska samverka och tillsammans driva leken. När han var yngre härmade han och följde helt och hållet i syskonleken. Nu har han krav, vill bestämma, vill inte alltid göra som andra hittar på...Jag ser att båda är viktiga men jag är så glad över att han får sina ensamma stunder där han själv leker i total harmoni med sig själv. Lär sig ta initiativ, ordna, låta fantasin flöda...

Vi jobbade lite med skolsaker igår eftermiddag också! Barnen var inte sjukare än att de orkade med lite rättstavning och engelska. Det är roligt att arbeta med rättstavningen. Förr hade man en rättstavningsbok för varje årskurs. Där finns listor med ord som eleverna ska lära sig stava till. Och så finns det uppgifter kring orden. De belyser släktskap och olikheter, tar upp ordkunskap, böjningar...Och så finns längre diktamenstexter där man kan kontrollera att hela stavningen sitter. Texterna är oftast "bildande" - de kan handla om historia, religion, hemkunskap...Igår kom orden foder, fodra, fordra..upp - (3:ans årskurs). Jag tycker rättstavningsmeningarna är så härliga! Hur man bakar in moral i det hela! "Det fordras allvar i skolarbetet, om man ska få goda kunskaper." 
 I engelska (åk 6) som jag gör med 12-åringen (går i 5:an) var det dags att jobba med "det är bäst att". Det är lite lurigt att få koll på hur det fungerar. Att det heter något helt annat men till slut började det sjunka in.
Men idag är det fredag och nu hastar det att få lite mer ordning på hemmet! Det ska ju vara fint när fredagseftermiddagen är här! Så det är bara att sätta fart och plocka undan, dammsuga, torka golv och städa toaletter! Och när det är klart kan helgen börja! 

2 kommentarer:

  1. Hihi :) tokigt med vädret, som det kan bli i vårt avlånga land. Varmast igår i landet hade Pajala, 16 grader, hörde vi i land- och sjöväderrapporten 21:50. Ingen snö där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har varit lite upp och ner, vädret! Men idag, måndag, känns det som om det blivit lite mer normalt här! Ljum luft och ingen snö!

      Radera