onsdag 1 februari 2017

Graviditet förändrar hjärnan

Det har tydligen forskats på gravida kvinnors hjärnor. Det är i Spanien man med hjälp av magnetkamera har undersökt hjärnan hos ett antal gravida kvinnor. Man gjorde samma undersökning på papporna och hos icke-gravida kvinnor.

Det visade sig att de gravida kvinnorna, till skillnad från både icke-gravida kvinnor samt pappor, förändrades hjärnorna mycket i väldigt specifika områden. Kvinnans kropp gör sig alltså redo att bli förälder redan innan barnet är fött. Det är alltså fråga om en biologisk förberedelse som mamman är med om. Och som alltså pappan inte undergår.

Den grå hjärnsubstansen minskade i de nätverk av nervbanor som är viktiga för förståelsen av andra människors behov. Hjärnan mognar just där alltså.

Tja, det verkar ju faktiskt som om det finns skillnader mellan kvinnor och män. Det verkar ju som om kvinnor och män blir mer olika i samband med att det första barnet blir till. Kvinnans hjärna mognar och förändras. Och det är ju egentligen inte så konstigt om man tänker efter. Kvinnan har ju något i magen, något som växer...varför skulle inte hjärnan påverkas av detta? Varför skulle inte kvinnans hela väsen förberedas för detta stora som snart ska hända. Hon ska bli mamma. Hon ska kunna ta hand om ett litet barn. Kunna se till att det får mat och kunna läsa av barnets behov.

Jag tänker att den här nya mammahjärnan kanske har någon slags betydelse även efter förlossningen, även i vårt land...och att den kanske har någon slags långsiktig betydelse...även efter att de där föräldradagarna är slut och det är dags att lämna barnet ifrån sig, till pappan eller till dagis. Men så är det nog inte. Det är nog viktigare med jämställdhet. Och egentligen spelar det nog ingen roll...mammorna finns ju därute på dagis också. Det är bara det att de är någon annans mamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar