onsdag 1 februari 2017

Uppfostran

Den där förvirringen kring fostran och föräldrar och samhälle fortsätter. Den upphör aldrig. Den verkar bara eskalera. Den ena efter den andra skriker efter att föräldrar ska börja ta ansvar. Börja fostra sina barn. Nu senast är det Rebecca Weidmo Uvell. Hon serverar en liten videosnutt på Svt Opinion och beskriver hur föräldrar har avsagt sig sitt fostraruppdrag redan på BB. Hon berättar om att det är föräldrar som ska tjata och fostra sina barn. Skolan ska undervisa. Det är inte staten som ska fostra barnen.

Jag håller med. Det är inte staten som ska fostra barnen. Men det räcker ju inte med att säga det. Staten har ju bestämt att de ska fostra barnen. Det är dess uttryckliga vilja. Det är därför alla barn ska vara i förskoleinstitutionerna när föräldradagarna tar slut. Det inträffar när barnet är mellan 1 år och 1,5 år för det mesta. Föräldrarna ska jobba heltid. Det är vad staten vill. Staten är missnöjda med att mammorna jobbar för lite. Barnens plats är i förskolan och senare på fritidshemmen och så till sist ensamma hemma efter skoldagen. Detta är vad staten vill.

Vad är fostran? Fostran är enligt en synonymordbok detsamma som uppfostran, upplärning, utbildning, vård, skolning och hyfs. "Barnuppfostran kan definieras som "åtgärder som oavsiktligt eller avsiktligt inverkar på andras (främst barns och ungdomars) sätt att tänka, känna och vilja, att forma ideal, normer, attityder och värderinga, att tycka och ha åsikter." (Egidius, 1995, s 77)

Detta är ju något som inte kan ske på heltid enbart upp till barnets första födelsedag och sedan en liten stund på morgonen, en stund på kvällen och på helger och under semestern. Alla timmar barnet inte är tillsammans med föräldrarna är inget vakuum. Tiden står inte stilla. Ett barn som utbildas på förskolan kommer också att formas av det barnet är med om där. Pedagoger, barn och miljö kommer att avsiktligt eller oavsiktligt fostra barnet. Senare i skolan innebär hela skolsituationen både utbildning och fostran. Utbildning är dessutom synonymt med fostran. Med fostran menas att man avsiktligt eller oavsiktligt formar barnen, deras tyckande och tänkande och uppförande. Lärarnas metoder kommer att forma barnen. De kommer att lära sig hur man beter sig i ett klassrum, tillsammans med andra elever, hur man bär sig åt när man lär sig saker, hur man sköter sig i en matsal osv.

Att föräldrarna är de som ska fostra barnen är alla rörande överens om nuförtiden. Men hur och när ska det gå till? Skriker man efter föräldrarnas engagemang måste man också skrika efter föräldrarnas RÄTT att fostra barnen. Vår rätt att bestämma över hur och var och av vem fostran ska ges.

Där barnen befinner sig...där sker fostran. Vare sig man vill eller inte. Det är bara att räkna timmar och minuter. De som har barnen mest...de fostrar barnen mest. Så är det bara. Och det är nog en sur citron att svälja.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar