måndag 13 februari 2017

Vabruari!

Vi är ju inne i vabruari nu. Månaden då barnen i Sverige är som sjukast. Och sjukast blir de om de går på förskola. På radion pratar de om det här...varför är det så?...hur förhindrar man det?

Man pratar om projektet Hyfs...ett hygienprojekt man kört med i bla Göteborg. Personalen blir utbildade av sjuksköterskor om hur man gör vid matsituationen, potträning, blöjbyten...Märkligt nog hjälpte det inte. Det blev ingen minskning i sjukfrånvaron. Man spekulerar i varför. Kanske följde personalen inte reglerna? Kanske berodde det på de stora barngrupperna...att personalen helt enkelt inte kunde följa reglerna så bra eftersom de inte hann med. För man såg att det var lite bättre med sjukdomarna i barngrupper som var lite mindre.

Man tar upp att det inte finns lika stora problem med sjuka småbarn i andra länder. Men det beror på att förskola är ett svenskt, ja egentligen nordiskt, fenomen. Och det är därför barnen blir sjukare här. Man konstaterar det bara så där...som ett faktum. Ingen problematisering. Är det vettigt? Är det bra för barnen? För personalen? För samhällsekonomin, För vabbet kostar 5,5 miljarder kr varje år. Och då har man väl bara räknat vabpengarna...inte vikariekostnader och krångel på arbetsmarknaden när personal är borta. Nä, man bara slår fast att barn är sjukare när de går på förskola på det sätt barn gör i Norden...börjar tidigt och har långa dagar. Så är det.

Och en epidemolog berättar om varför barn har så många infektioner. Jo, det är ju så att barnen inte har ett aktivt immunsystem än. Det är outvecklat. Och på förskolan tar barnen i varandra...de delar kroppsvätskor med varandra...så säger han. Och då blir luftvägsinfektioner men även kräksjukor vanliga. Vinterkräksjukan är dessutom ett nytt fenomen. Och det förekommer mest i Sverige. Ingen vet varför. Men det är liksom ingen fara. Det är bra att vänja sig vid bakterier. De är viktiga för immunförsvaret. Och när barnen är ca 2 år har de ett vuxenlikt immunförvar. Och dagisbarnen SKA utsättas för infektioner. Fast de kan ju förstås vara plågsamma och i vissa fall rent livsfarliga. Men det är i sin ordning säger epidemologen. Och lösningen är VACCINATIONER. Fler vaccinationer kommer att få bukt med sjukdomarna.

Jag känner mig förvirrad. Man får reda på att:
1. Förskolebarn blir sjukare än hemmabarn.
2. Förskolan på vårt sätt är ett nordiskt fenomen.
3. Vabbet är dyrt.
4. Det är bra att ha många infektioner - immunsystemet tränas upp då.
5. Fast de är inte så bra att man vill ha dem...vaccinationer krävs för att få bukt med de värsta sjukdomarna.

Så allt är egentligen bra. Jättebra. Och då betyder det väl att det är dåligt i andra länder...där barn inte går i förskola alls, eller inte så mycket som här. Det är dåligt med friska småbarn. Småbarn ska vara sjuka. Lagom sjuka. Och det är de ju här i Sverige. Och det är ju tur. Allt blir till det bästa. Som det alltid blir.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar