måndag 27 februari 2017

Den underbart snälla staten!

En liten video dyker upp i mitt fb-flöde. Det är någon sida som heter KIT som lagt ut den. Jag googlar lite och det visar sig att KIT är någon slags digital tidning som förklarar och ger perspektiv på sammanhang, trender och händelser som formar vår tid. KIT ägs av Bonniers och de som arbetar på själva KIT. I alla fall...den här lilla videosnutten handlade om förskolan. Den heter "så mycket mindre betalar svenskarna för förskolan". Snitsiga bilder flimrar förbi och textrader rullar fram en efter en...Man får reda på att svenskar lägger 4,4 % av hushållspengarna på förskoleavgifter och att detta gör svensk förskola till en av de allra billigaste i OECD-länderna. Man får reda på att Göran Persson år 2002 införde maxtaxan, vilket gör att det bara kostar 1362 kr per barn varje månad och att barn nr 2 och 3 blir ännu billigare. I Stockholms län kostar förskolan 148 200 kr per barn och år. Men som tur är skjuter stat och kommun till nästan hela summa. Om föräldrarna hade betalat själva hade de fått punga ut med 12 358 kr/barn och månad. I andra länder...underförstått hemska länder...kanske inte båda föräldrarna kan förvärvsarbeta och då är det nästan alltid den stackars mamman som stannar hemma. En genusprofessor citeras...hon säger att "Att vi har en barnomsorg som är tillgänglig för alla har tveklöst varit oerhört viktig för svensk jämställdhet." 

Ja, vilken tur vi har va! Vi svenskar! Det är ju fantastiskt att vi har en så snäll stat som så gärna betalar nästan hela förskoleavgiften för alla svenska små barn. Fast...just det...pengarna...var kommer de ifrån? Jo, förstås...från alla skattebetalare...varenda människa i detta land är med och betalar. Och det är ju rätt skrämmande att inse att alla de 500 000 barnen som går i förskola i Sverige kostar 148 300 kr varje år. Tänk er! Vilka summor! 148 300 kr...det är ju en hel, visserligen låg, lön! Och detta är inbetalat av alla Sveriges medborgare. Skattetrycket blir alltså högt...högst i världen. 

Så sanningen är väl egentligen att alla svenska medborgare är med och betalar för att alla barn ska få lov att gå i den fantastiska förskolan. Med följden att föräldrarna inte har något att välja på. Till skillnad från andra, hemska, ojämställda, länder kan vi inte välja att ta hand om barnen hemma. Här är det tvärtom. Man får istället säga...i Sverige har inte familjerna råd att låta en förälder vara hemma och ta hand om barn och hem. Vi måste ha två inkomster för att dra runt en familj. 

Vi betalar ett högt pris för att få lämna in våra barn till institutionsvård. Men det är tydligen bra. För svensk jämställdhet innebär att man inte tar hand om barnen. Svensk jämställdhet innebär att både mamma och pappa lämnar hemmet för att tjäna pengar för sitt uppehälle och för att vara med och betala för alla barnens institutionsfostran. Detta är frihet! Yippi!2 kommentarer:

  1. Det är konstigt när bilder av verkligheten krockar, jag tänkte på det när jag såg den där videon. Sista året har det ju varit hur mycket som helst i media med insändare osv från förskolelärare, som beskriver situationen i förskolan som mer och mer ohållbar med brist på personal, sjukdom, dåliga lokaler mm. Ändå ska vi pumpas med den här typen av budskap... att vi har det "sååååå bra" här i landet och särskilt tacksamma ska vi vara att vi betalar så lite i egenavgift. Med tanke på kvaliteten så borde de allvarligt tänka på att folk ska betala mer.... men jag vet nog vad svaret skulle bli! "Där MINA barn går är det jättebra!!! Där finns det ALDRIG problem!!!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen märkligt när de olika budskapen är så motstridiga.

      Radera