tisdag 28 februari 2017

Oro

 I DN kunde man igår läsa om förskolan. Att tusentals barn i Stockholm inte går i förskolan. Och att detta inte är bra. Detta måste ändras. Det som är mest allvarligt är att fattigt folk är de som är sämst på att skicka sina barn till förskolan. De rika skickar glatt dit ungarna. Nästan alla barn mellan 2 och 5 år går i förskola. Men i de fattigare områdena, Rinkeby är värst, där går bara 80 % av barnen. 440 barn i Rinkeby har slunkit ur nätet och bevistar inte en förskola.

Skolborgarrådet, Olle Burell (S) berättar om varför detta är så alarmerande. Han säger att den här rapporten som visar på dessa missförhållanden är ännu ett bevis för att "FÖRSKOLAN ÄR NYCKELN TILL ATT LYCKAS MED SKOLAN OCH BARNENS UPPVÄXT." Lärare har berättat för Olle att det märks om få har gått i förskola i en klass. Förskolan lär barnen socialt samspel och ger mycket kunskaper (i vad kan man ju undra?), FÖRÄLDRAR KAN INTE GE BARNEN DET EN UTBILDAD FÖRSKOLLÄRARE KAN.

Sånt här får man säga. Att förskolan är NYCKELN. Underförstått - utan denna nyckel kommer barnen inte lyckas med skolan och inte ens med sin uppväxt. Föräldrar som förnekar sina barn förskola kommer inte lyckas med sina barns uppväxt. Hur man nu lyckas med en uppväxt. Det är bara i förskolan barnen kan lära sig socialt samspel och få mycket kunskaper. Och föräldrar kan aldrig ge sina barn det en utbildad förskollärare kan. Ett problem är dock att bara 25 % av personalen i förskolan är utbildade förskollärare i de resurssvaga områdena i Stockholm. Så det blir ju lite dumt. Och även om all personal vore utbildade förskollärare blir det nog lite dumt. Varför skulle föräldrar inte kunna ta hand om och fostra sina barn? Förskollärare är ju ett relativt nytt yrke medan barn har funnits i alla tider...annars hade det ju varit lite folktomt numera...det har ju gått bra. Barn har klarat av att bli vuxna, föräldrarna verkar ha lyckats med sina barns uppväxt även när förskolan inte fanns.

Men sånt här får man skriva. Sånt här får man säga. Oemotsagd. Lögnerna har blivit sanning. Eller så bryr sig ingen. Det är ju inget att bry sig om. Folk skickar sina barn till förskolan. Man gör det för att det är det normala. Det är så livet ser ut. Några få gör annorlunda. Och det kan staten inte ha. Det måste bli ordning i leden. Och i Stockholm kommer de försöka få ordning i leden. Man ska försöka öka inskrivningsgraden genom att öka propagandan....låta alla verksamheter som rör barn få ett utökat uppdrag att upplysa föräldrar om hur viktig, av nöden, förskolan är. Och så måste man kartlägga...försöka få reda på vilka barn det rör sig om så man kan rikta insatserna. Hembesök kan bli nödvändigt.

Om man inte visste att man bodde i Sverige skulle man nästan kunna få för sig att man befann sig i en diktatur. Men det är ju tur att det inte är så. Att det bara verkar så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar