onsdag 30 november 2016

Sånt man inte kunde säga för ett tag sedan

De där 40 timmarna man infört i Stockholm...alltså de där timmarna barnen ska ha rätt att vara på förskolan har fått folk att börja säga saker...saker som inte riktigt har sagts högt förut. Saker man kanske inte ens riktigt tänkt förut.

Här är en del av det som sagts i alla trådar på fb och som kommentarer till olika tidningsartiklar:

- Varför skaffa barn om man inte vill vara med dem?

- Varför ska skattebetalarna vara med och betala för barnpassning?

-  Hur kan det vara rätt att barnen är mer borta än hemma?

- Förskolan är bra men inget kan vara lika bra som föräldrarna.

- Hur kan det vara rätt att småbarn har längre arbetsdagar än vuxna? Längre arbetsdagar än skolbarn?

- Hur ska förskolepersonalen orka ta hand om alla dessa barn när föräldrarna inte ens orkar med två?

Jag blir glad när jag läser sånt här...Det känns lite som att det kanske är en vändning på gång. Kanske. Så det är ju bra att politikerna driver på åt sitt håll. Mer och mer kanske är den bästa medicinen. När det blir alltför uppenbart hur sjukt det vi håller på med är...då kanske korken snart är ur. Det kanske redan pyser? Snart kanske någon börjar fundera på varför någon annan än föräldrarna överhuvudtaget ska bestämma hur barnen ska tas om hand. Snart kanske någon börjar fundera på varför staten vill betala 130 000 kr per barn och år i förskolesubvention men inget till de som hellre sköter om omvårdnaden hemma. Vem vet. Man får se. Det är spännande.


3 kommentarer:

 1. Hej!

  Ja, man kan hoppas på en förändring men jag tror att där är lite till kvar för det måste nå botten riktigt för att vända, och för att folk ska förstå vad som sker. Dock kommer där ju fortsätta att vara folk som kör "de tre aporna". Men efter att ha fått reda på att där är redan flera bebisar födda i år som står i kö till en liten friskola så säger det något om läget i skolorna. Det intressanta i sammanhanget är inte vad folk säger utan vad de gör, speciellt de "goda" människorna, de vill gärna ha mångfald men helst ska det inte vara för nära dem själva och deras barn. Så titta på såna saker och titta på huspriserna för hus längre ut på landet här i skåne så kan man nog ana nånting. Bara mina egna reflektioner.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske har du rätt...det kanske är en bit kvar...om vi någonsin kommer dit...vi får se...jag hoppas. Men jag tycker att det är ett framsteg att folk har vågar säga saker som att "varför skaffa barn..." "inget kan ersätta föräldrar.." "varför ska skattepengar gå till barnpassning..."

   Radera
 2. Rätten att välja barnomsorg handlar väl bara om rätten att välja vilket dagis ungen ska gå på verkar det som.

  SvaraRadera