torsdag 3 november 2016

Aja baja!

I år granskar skatteverket anhörigrelationer vid avdrag för renoveringar och hushållsnära tjänster! Det kan röra sig om ärenden där någon har begärt avdrag för tjänster som utförts av barn, föräldrar eller syskon. Skatteverket tror att det för det mesta rör sig om stor okunskap. Men i vissa fall verkar det ha startats upp en firma enbart för att kunna utföra rot- eller rutarbeten till släktingar. Och det säger staten aja baja till! Inte sälja tjänster till någon man är släkt med på ett eller annat sätt. Det är absolut förbjudet.

Är det inte lite konstigt ändå? Det där med att nära anhöriga inte får sälja rut- eller rottjänster? Man kan ju tycka att egentligen spelar det väl liksom ingen roll vem som gör jobbet. Om jag vill ha mina fönster putsade så blir de ju inte bättre putsade bara för att det är en utomstående som gör det. Det kan ju bli lika bra om tex ens bror gör det.. eller ens make...eller till och med ens maka! Eller man själv! Och det är väl här skon klämmer. För det går ju inte an.

Staten vill öka utbytet av tjänster. Det ökar ju på bnp:n nämligen. Folk har i de flesta fall inte råd att anlita hembiträden eller byggjobbare och sånt. Skatterna är väl för höga. Det blir för lite pengar kvar av lönen. Så då går staten in och betalar hälften av tjänsten upp till en viss summa. MEN om man skulle få anlita varandra inom familjen, vilket vore helt rimligt när man tänker på det, då skulle ju det här likna SAMBESKATTNING. Och det går inte. Då skulle folk, kanske flest kvinnor (HU!), kunna få för sig att vara hemma mer och bli anlitad av sin partner. Och det går inte för sig. Kvinnorna skulle omedelbart fängslas vid spisen. Det skulle bli synd om dem. Eller de skulle bli bortskämda. Ingen vet riktigt hur det är med den saken. Det pendlar lite. Men det går inte i alla fall. Och därför måste dessa absurda regler finnas.

Och kan alltså följande absurda hypotetiska situation helt plötsligt uppstå - att jag skulle kunna skapa en firma för att sälja ruttjänster och sälja tex städning. Och så kunde min granne starta en likadan firma som sålde samma saker. Och så kunde städa hemma hos varandra och få göra vårt rutavdrag. Och då hör man väl själv att det låter väldigt märkligt.

Det rimliga vore att folk fick behålla mer av sina intjänade pengar. Att makar fick dela upp sin lön mellan sig och skatta för varsin del. Då skulle man inte behöva krångla med såna här plåstermetoder. Och om det är bnp:n som skaver så finns det säkert sätt att komma tillrätta med det. Varje hem kan ju vara ett företag. Och varje tjänst som utförs därinne i hemmet kunde prissättas och så kunde makarna köpa och sälja tjänster sinsemellan! Och vips så snurrar siffrorna! Bnp ökar! Underbart!

Fast det är ju bara siffror. Jobbet...det finns där hur man än räknar. Och i vårt fina Sverige är bara vissa jobb godkända av staten. De som man utför åt andra. Arbete i eget hem, med eget hus, egna barn, egen tvätt och egen disk och allt det andra...det är bara hobbyarbete! Fritid rentav.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar