onsdag 30 november 2016

Historieätarna 2

Jag tittade på Historieätarna del 3 igår kväll. De minsta barnen och jag tittade tillsammans. Det handlade om stormaktstiden. Det var spännande och intressant tyckte både jag och barnen. Så kom vi fram till slutet av programmet och slutet av stormaktstiden. Vi hade krigat i mer än 100 år och krigsåren hade varit fler än fredsåren. 30 % av alla män hade strukit med i krigen. Sverige hade krympt rejält. Vi blev ett av Europas fattigaste länder. Av de storvulna drömmarna blev intet. Men vi kämpade på...ända till pengarna var slut. Jag tänker lite...vi är väl såna här, vi svenskar...driver våra drömmar bortom allt förnuft...ända tills vi blir besegrade av verkligheten. Är det inte krig för att skapa ett storslaget rike till ytan så är det krig mot familjerna och barnen för att bygga...ja, vad? Ett jämställt samhälle? Ett rationellt samhälle där allt är mätbart och kommer till nytta...där alla gör rätt för sig i samhällets tjänst...alla blir någon slags soldater...allt för saken. Vi får kämpa på. Fast det börjar knorra lite i leden. Hoppas pengarna tar slut. Ibland tänker jag att det finns tecken på att de håller på att ta det. Slut alltså.

4 kommentarer:

 1. Ja, hur mycket är det nu som inte finns i statsbudgeten? 50 miljarder! 50 MILJARDER!!? Förstår folk hur mycket det är? Nej. Och fler ska in i detta en gång så vackra, trygga och fungerande land. Fler ska in, fler som inte har någonstans att bo, fler som inte kommer arbeta på länge, länge..... Ja, du, pengarna tar nog snart slut minsann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gör nog det...och det kanske är bra för oss så vi kanske så småningom kan slippa dagisförtrycket...fast det ser inte så ut...konstigt nog finns det visst alltid pengar till dagis...i Stockholm ska ju varenda unge få gå heltid, det är barnens rättighet.

   Radera
 2. Hej!

  Pengarna är redan slut, det är därför det lånas här varje dag till en fin ränta och långivarna lånar gärna ut till svenska staten, undras varför. Men vi kommer att beskattas ännu mer och det kommer att komma ännu fler fiffiga saker att pungslå folk på, snart införs det väl en skatt enbart för att få leva.

  Om folk tycker det är jobbigt här nu med saker och ting vänta bara tills vågen av anhöriginvandringen kommer på uppemot en halv miljon människor. Lycka till med nån välfärd då. Barn som ska ha skola och gamlingar som ska ha pension och äldreomsorg.

  En annan sak som man kan fundera på är varför tyska staten har infört att de kan "beslagta" gårdar i fall de skulle hända nånting i landet, då för att säkerställa matproduktionen till befolkningen. Ja, nåt är på G, frågan är bara vad.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med gårdarna i Tyskland var något nytt för mig. Intressant. Ja, vi kan väl inte säkra vår matproduktion här i landet i alla fall. Sorgligt och obehagligt.

   Radera