söndag 20 november 2016

Dela på det

Länsstyrelsen kör med en kampanj nu. Dela på det heter den. Här kan man läsa om det: http://xn--delapdet-e0a.se/

Det går förstås ut på att mammor och pappor måste dela lika på föräldradagarna. De fantastiska 240 dagarna...som vi får i landet med en av de mest generösa föräldraförsäkringarna. Fast utan några möjligheter att vara hemma med barnen efter avslutad föräldraledighet förstås...vilket man faktiskt kan i de flesta andra länder i EU. Men det pratar vi inte om. Och det vet nog folk i allmänhet inte om.

I alla fall. Det ska delas. Och varför? Jo:

"Forskning visar att delad föräldraförsäkring har positiva effekter både på individ- och samhällsnivå. Trots det är kvinnor i snitt hemma 15,3 månader under barnets första två år medan män är hemma 3,8 månader."

Det här är förstås helt oacceptabelt...det förstår väl alla när nu forskningen visar det och allt. Vilken forskning det är som visar det nämns förstås inte. Inte heller hur den är gjord. Man bara vet det. För det är så det ser ut i dagisland.

Det är inte bara barnen som blir lidande av att mammorna är hemma så förskräckligt länge. Kvinnorna själva tar skada. Kvinnor är nämligen dubbelt så sjukskrivna som männen när barnen är två år. Det här är en konsekvens av att mammorna är hemma för mycket jämfört med papporna. För det är ju så att de där 15,3 månaderna jämfört med 3,8 månader skapar livslånga mönster...mammorna börjar dubbelarbeta, tar mer ansvar för hem och barn. Om mammor och pappor är hemma lika länge då kommer mammorna att bli lika friska som papporna. Det är ju självklart förstås.

Om föräldrarna delar lika ges både mamma och pappa förutsättningar att skapa en bra relation till barnen. Underförstått...om bara mamma är hemma, eller om mamma är hemma mer än pappa, då får barnet en sämre relation till pappa. Det förstår ju alla förstås.

Och så presenteras alla MYTER som finns när det gäller föräldraförsäkringen och föräldraskapet.

En myt är att det är mer naturligt att mamma är hemma under barnets första år eftersom hon ammar. Men FAKTA visar att bara 13 % av barnen ammas när de är 6 månader. Och att 37 % av barnen inte ammas alls. Så då förstår ju alla att det bara är bull shit att gömma sig bakom amningsargumentet. Mamman har inte alls något skäl att stanna hemma ett helt år hos barnet hon burit i sin kropp i 9 månader och därefter krystat ut till världen. Man skulle i och för sig kunna fråga sig varför nästan 40 % av barnen inte ammas alls. Och varför bara 13 % av barnen ammas efter 6 månaders ålder. Men det är inte intressant. Det är som det ska vara.

En annan myt är att det är för att pappan tjänar mest som mamman är hemma mest. Man förlorar så mycket pengar annars. Men FAKTA visar att även i familjer där mamman tjänar mest så är hon ändå hemma mest. Så det är inte allt pengarna som styr. Det sägs inget om det...men man funderar ju på vad det är som styr då. Är det kvinnorna som är fångna i patriarkala normer? Eller är det männen som är fångna? Eller är det kvinnorna som är egoistiska och tar för sig av de heliga dagarna? Eller kanske är det männen som är lata och inte vill vara med sina små bäbisar? Tja, det är oklart. Men fel är det hur som helst. Helfel.

Ja, vad ska man säga. Jag tänker att det är värst vad alla myndigheter och andra maktinstitutioner har blivit skitnödiga. Det är försäkringskassan och länsstyrelserna och LO och tco och organisationen Ledarna... Nu brådskar det...det brinner i knutarna. Och snart kommer det väl. Individualiserad föräldraförsäkring. Den sista detaljen för att skapa den ultimata jämställdheten...de perfekta människorna. För så har det blivit och så ska det vara...mammor väntar, föder och helst inte ammar barn. Hon skall skapa en bra relation till sitt barn under 220 dagar. Sedan skall papporna byta av och skapa en bra relation till sitt barn under 220 dagar. Sedan är det klart. Grunden är lagd. Och Försäkringskassan har sagt att "barn kan knyta starka band till flera vuxna under de första åren av sina liv. Det är oerhört betydelsefullt att ha flera närvarande vuxna i sin närhet under uppväxten, och grunden till det läggs redan vid spädbarnsåldern." Och då är det ju finfint om mamma tar sin lilla del och pappa sin lilla del och sen kommer alla de andra vuxna in i bilden...proffsen på förskolan... och tar den stooora delen, nästan alla vakna timmar av barnens barndom. Och då, äntligen, kan allt bli till det bästa i dagisland.spädbarnsåldern.(Förs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar