onsdag 2 november 2016

Hemmalovdag!

I dag var det grått och kallt och trist! Den första snön föll i går kväll och lite, lite låg kvar. Barnen var ute och kände lite på den men det var så lite att det inte var särskilt inbjudande att leka i den! 

Vi gjorde lite av varje! Efter morgonslappandet framför tv:n för barnen och morgonstädningen för mig satte vi fart med lite gemensamma aktiviteter! Först fick barnen hjälpa till lite med sånt jag inte hann med på egen hand. De fick plocka undan leksaker som blivit liggande här och var, torka av bordsytor, sortera tvätt, dra igång tvättmaskinen! Sen gjorde vi "läxor" vid köksbordet en stund! Matte och engelska blev det! 10-åringen fick träna på multiplikationstabellen. De kör bara på surfplattan i skolan och jag tycker inte att det verkar funka särskilt bra. Inte på sonen i alla fall. Men det går framåt när vi tränar hemma. Det är bara de där sista talen i 7:ans och 8:ans tabell kvar nu som inte riktigt sitter som berget! 12-åringen räknar på i en gammal mattebok från 50-talet! Han speedar på och är nu nästan halvvägs i första boken för realskolan (motsvarande 7:ans bok). Vi räknar inte allt utan plockar ut lagom många uppgifter. Förr var matteböckerna fullspäckade av uppgifter, skrivna i liten, liten stil. Det var riktig mängdträning. Och ständig repetition...med lite högre nivå hela tiden. I dag höll vi på med bråk - förkortning, förenkling, primtalsfaktorisering, omvandling från bråk till decimaltal och tvärtom! Roligt! I engelskan blev det possessiva pronomen för 10-åringen och en ny text för 12-åringen. Han är nu i slutet av folkskolans andra lärobok i engelska (alltså 6:an) och nu är det en sk stil till varje kapitel. Det är en engelsk text som ska översättas till svenska och en engelsk till svenska. Han fick göra en sån också! Det gick riktigt bra men några små missar blev det...det är lätt att glömma bort om det ska vara was eller were, om det är ing-form eller enkel! Det är så bra med de där översättningstexterna för helt plötsligt tränar man all grammatik. 5-åringen gillar när storebröderna sitter och studerar...han vill också! Han har tröttnat på att läsa som han älskade förra veckan! Nu är det matte igen! Och det skulle vara svårt deklarerade han stolt! Jag hittade inget som var svårt men som han samtidigt skulle klara på egen hand men en pysselbok med några sidor med såna där punktbilder - där man ritar streck mellan siffror - 1-20 - fanns! Det var roligt! Och lite svårt att komma på i vilken ordning siffrorna efter 12 egentligen kommer! Men det gick bra! Och sen bläddrade han vidare och hittade en helt vanlig färgläggningsbild. Den gillade han och arbetade länge med! Avslutningen på vår läxstund blev lite youtubelyssnande. Vi hade beställt några nya fiolnotböcker som kom med posten igår och nu lyssnade vi igenom några av låtarna som fanns med i den ena boken och bestämde oss för vilka vi ville lära oss först! 
Sen lekte barnen det de ville och jag städade mig vidare! Och fixade lunch! Enkelt...bara att värma! Jag gjorde piroger i går kväll...fattar inte hur jag orkade...blev inte färdig förrän klockan halv tio. Men de två största barnen jobbar den här veckan. De är ledare för kommunens barnverksamhet...lekar och idrott för mellanstadiebarn när de har lov och föräldrarna kanske inte är lediga. De behöver alltså lunch att ta med och tycker att det är trist med bara mackor! Så piroger fick det bli! Och de räckte till oss också! Testade ett nytt recept! Jättegoda blev de! 
Deg:
30 g jäst
3 dl fingervarm mjölk
100 g mjukt smör
1 ägg
ca 8 dl mjöl
1 tsk salt

Blanda ihop som en vanlig deg och jäs i 1 timme.

Köttfärs
1 finhackad lök
350 g nötfärs
1 riven morot
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl chilisås
1 tsk curry
2 tsk paprikapulver
1 tsk soja
1 tsk salt
1 msk oregano
några msk creme fraiche

riven ost

Fräs löken och sen köttfärsen.
Blanda i allt det andra och låt koka ihop.

Dela degen i 18 delar och rulla bollar.
Jäs under duk i 20 min.
Tryck ut bollarna till rundlar.
Lägg på lite köttfärs och riven ost. 
Vik ihop och tryck till kanten.
Pensla med ägg.
Grädda i 225 grader, mitt i ugnen i ca 12 min.
Efter lunchen gjorde 10-åringen och 5-åringen morotskaka! De klarade nästan av att få ihop det på egen hand! 
Vispa 4 ägg och 4 dl socker vitt och pösigt.
Tillsätt 350 g finrivna morötter, 270 g mjöl, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk kanel, 2 tsk bakpulver och 200 g smält smör.
Häll ut i en liten bakpappersklädd ugnspanna.
Grädda i 200 grader, mitt i ugnen i 20 minuter.

Frosting:
Vispa 125 g mjukt smör, 125 g philadelphiaost, 1 tsk vaniljsocker och 3 dl florsocker till en smidig smet.

Bred ut frostingen över den svalnade kakan och skär i bitar! 

När det var kaffedags var det nästan mörkt ute! Vi släckte ner och tände levande ljus i vardagsrummet och fikade framför tv:n. Vi har börjat titta på en komediserie som heter The Last Man on Earth! Den är så roligt! Lagom långa avsnitt på 20 min också - perfekt att klämma två stycken till kaffet! 

Sen blev det alla möjliga aktiviteter! N ägnade sig åt gymnastik! Han avverkade en hel massa övningar...armhävningar på två och till och med en arm! Huvudstående och handstående, kullerbyttor både framåt och bakåt, vighetsträningar, brygga, volter i dubbelsängen! Sen blev det lite memoryspel tillsammans med mig och 12-åringen! 
Tja, vi var bara hemma idag! Men roligt hade vi! Och mycket gjorde vi! Det är härligt att ha lov och ha alla (nästan då) hemma! Det är roligt med mer tid tillsammans och mer tid för barnen att göra vad de vill! Och härligt för mig att kunna vara här, med barnen, och dela deras lov! Det gillar jag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar