torsdag 5 maj 2016

Sexualkunskap!

M som går i 3:an hade sexualkunskap på so:n i går. Det gjorde nog intryck för det var det första han berättade när vi träffades efter skolans slut. De hade fått se en film och det berättades om kärlek. Och så blev det sagt att det är helt ok att vara kär i en kille om man är kille och i en tjej om man är en tjej. Han tyckte inte riktigt om den där informationen...och hade stängt av öronen efter det sa han. Han ville inte höra mer.

Ja, vad ska jag tänka? Att han är inskränkt? Nä, det gör jag inte. Han är ett barn. Han vill inte tänka på sex alls. Han tycker inte om när det blir kärleksscener på tv. Han brukar blunda och fråga om det är klart. Och då är det alltså kärlek och inte sex - kyssar och kramar...barntillåtna filmer. Han är inte så intresserad av tjejer heller. Inte av killar som kärleksobjekt heller. Han har nog med sig själv, sina lekar, att ha kul...

Jag tänker att det är lite dumt att prata om sånt här redan nu. Jag tycker att man ska vänta tills barnen kanske har blivit lite äldre och faktiskt börjat intressera sig för kärlek. Om man lär barn att vara snäll och att vara en bra kompis och att vara tolerant...så har man lagt grunden för att senare förstå att även homosexualitet är helt ok. Men nu skyndar sig vuxenvärlden så mycket...man tänker på barnen som större än de är...och skyndar sig informera om sånt som kan vänta lite.

Jag bläddrar lite i en gammal bok i naturlära för åk 3 och 4. Det är intressant att se vad de tog upp då.
Det var inte mycket man berättade precis. Men det är fint. Fast jag är nog väldigt gammeldags. Inte pryd eller så och inte rädd för att barnen ska få reda på saker - vi ser mycket film och det blir ju kärlek och homosexuell kärlek har också förekommit - att man förstått att det är det i alla fall. Och barn är inte dumma. De fattar. Men det blir lite skillnad - i en film är det historien, berättelsen som är i fokus...i en undervisningssituation plockas just detta ut och blir huvudgrejen. I alla fall - i den gamla boken kopplades människan till naturen...att det finns två kön hos både växter, djur och människan. Och att barnet har legat i mammans kropp och fått sin näring från den. Och sedan gav modern barnet näring genom bröstmjölken och fortsatte att ta hand om barnet så länge det var litet och hjälplöst. Det är så fint skrivet. Fyllt av ömhet och värme. Men så här får man inte säga längre. Vi har liksom hoppat över omsorgsbiten och kopplingen till biologin. Vi hoppar över allt och landar i vuxenvärlden- att bli kär och ha sex. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar