fredag 27 maj 2016

Fin fem fel...eller nio då...

Jag läser om ett 4-årigt barn på en förskola. Hans mamma kommer för att hämta honom. Pedagogen säger att han redan gått hem. Mamman blir förskräckt. De letar. Pojken hittas på toaletten. Han sover. Han har intorkat bajs i rumpan. Man bedömer att han suttit där i minst 40 minuter.

Så många fel.

1. Pedagogerna vet inte om barnet är där eller inte.
2. Pedagogerna har glömt bort att barnet gått på toan.
3. Ingen har saknat pojken på en lång stund.
4. Pojken sover på toan. Han måste vara väldigt, väldigt trött. 4-åringar brukar inte somna så där bara mitt på dan.
5. Bajset var intorkat. Undrar om bajs torkar in på 40 minuter.
6. En förskoleplats kostar ca 120 000 kr om året. Kanske mer. Föräldrarna betalar som mest 1313 kr per månad. Resten bjuder staten (skattebetalarna, folket) på.
7. Föräldrar som vill ta hand om omvårdnaden själv får 0 kr.
8. Det är omöjligt att leva på en lön.
9. Man kan därför inte ta hem barnet och sköta omvårdnaden själv.

Slutsats. Staten bestämmer att barn kan och ska fostras och tas om hand under i princip vilka förhållanden som helst. Föräldrar har inget val. Skattebetalarna får punga ut med enorma mängder pengar till något som inte verkar särskilt bra, rentav skadligt. Det låter som ett totalitärt system. Men det är en demokrati. Sägs det.

2 kommentarer:

 1. Det är fruktansvärt, man kan ju undra vilken koll de egentligen har. Är så glad att vi har valt bort detta med förskola och ändå kunnat ha det bra ekonomiskt. Nån demokrati känns det inte som, till exempel kan du välja (än så länge) att inte gå på bvc-kontrollerna men du är tvingad att ha barnet listat på någon bvc-mott. Går inte enbart att vara listad på en vårdcentral, det är kontrollsamhället. Det är inte frivilligt för vuxna heller att vara olistad utan du blir per automatik listad på närmaste vc.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med bvc och vc har jag inte funderat så mycket över - men du har ju rätt! Vi lever i ett kontrollsamhälle på många sätt och vis. Kom nyss ett papper hem till oss där vi skulle ange om vi vill ha förskola eller inte till 5-åringen. Man var tvungen att svara även om man inte vill ha platsen. Konstigt att vara tvungen att svara ang en verksamhet som är frivillig. Var dock olydig och skickade aldrig in det där pappret!

   Radera