lördag 21 maj 2016

Prao!

Igår hade jag en praoelev hemma hos mig! Min 12-årige son! De hade praodag i 5an och föräldrarna får numera ordna praoplatser på egen hand. Maken var bortrest och kunde alltså inte ta hand om honom och jag orkade inte försöka få tag i någon bekant som kunde ägna en dag åt W. Så vi kom helt sonika på att han kunde prova på att vara hemmafru en dag! Han knorrade lite när jag kläckte idén. Jag jobbar ju inte sa han. Jag kontrade med att jag jobbar ju hela dagarna. Men jag får inte betalt. Och det är tydligen kriteriet för att man jobbar tyckte sonen. Precis som samhället i övrigt alltså. Men han gick i alla fall med på det och vi satte fart med hemarbetet tillsammans efter frukoststunden. Det blev en väldigt bra dag. Och att jag inte jobbar....det har han ändrat uppfattning om. Vid halv 11 var han riktigt trött och funderade på att gå i strejk. Men vi tog en kafferast och så orkade vi en stund till! 
Sonen fick diska, röja undan i köket, sortera tvätt, göra rent handfaten i badrummen, putsa speglar och bädda rent. Och sen fick han leka med sin lillebror. Det ingår också i hemmafruarbetet. Först blåste han upp ballonger och så bollade de med dem en bra stund. Sedan fick de spela lite tv-spel. Inget krigsspel som 12-åringen gillar utan Minecraft som 5-åringen älskar. Och han tyckte det var så kul att bygga hus tillsammans.
Barnen som har praoat hos sin pappa har brukat få gå ut och äta tillsammans med honom. Och när man praor hemma så ska man väl också få det lika lyxigt. Men vi hade ingen bil och det regnade ordentligt så vi kunde inte cykla iväg som vi hade tänkt. Vi ringde morfar och bad honom åka till Burger King och handla åt oss! Jag hade ätet skräpmat i måndags så jag var inte sugen så jag slängde ihop en omelett åt mig och så fick barnen festa på hamburgare och wraps. Vi satt framför tv-n och tittade på filmen om Nicke Nyfiken! 
Efter lunch tog vi in rabarber och gjorde in rabarberpaj till eftermiddagskaffet! 
Vi fick en trevlig dag tillsammans och den var riktigt lärorik också! W fick se vad jag gör när han är i skolan och fick lära sig mer om tvätt och städning. Och så fick vi vara tillsammans och prata en massa på ett annat sätt än i vardagslag! 

Idag har vi skrivit i pappren skolan har skickat med eleven hem. Eleven ska svara på frågor om arbetsplatsen. Det blev också en intressant stund. Vi fick fundera över vad som är arbete och hur man ska se på det. Arbetar man om man inte får lön? Är hemarbete värt något? En lön eller hur ska det värderas? Att det är ett arbete var vi överens om. Det var lätt att förstå när man hade varit med och arbetat och blivit trött en hel dag! Hemmafru vill W dock inte bli! Lönen är alldeles för dålig och arbetsuppgifterna för trista tyckte han! 

2 kommentarer:

  1. Haha! Vad tyckte läraren? Fick ni någon kommentar om att det inte var ett "riktigt" jobb? Intressant det där också med att det är föräldrarnas ansvar att hitta praoplats - undrar hur det går för elever som har resurssvaga föräldrar. En ledig dag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var beredd på det värsta! Att någon skulle påpeka att det inte är ett riktigt jobb. Men det kom inga kommentarer! Sonen redovisade idag och fröken hade bara kommenterat att det var viktiga arbetsuppgifter!

      Radera