Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 22 april 2020

Sanningar...

Det har forskats igen. Den här gången har två utlänningar forskat fram att maxtaxereformen...vilken gjorde att allt fler småbarn började i förskolan...ledde till att barnens fysiska och psykiska hälsa i lågstadieåldern förbättrades.

Maxtaxereformen gjorde så att andelen barn som gick i förskola ökade från ca 70 till 85 %.

Den kortsiktiga effekten blev att infektionsrisken bland småbarnen (2-3) år ökade. Men på lågstadiet blev förskolebarnen friskare än de barn som inte gått i förskola.

Men det allra bästa är att barnens psykiska hälsa blev bättre. Barnen fick färre sociala och beteendemässiga störningar om de hade gått på förskola än inte. Och effekterna är entydiga och stora.

Nåt som är bra, förutom då att barnen blir så mycket friskare på alla sätt och vis, är att sjukvården kommer att avlastas...eftersom folk kommer att bli friskare tack vare ökat förskoledeltagande! Jippi!

Vi lever i den bästa av världar. Amen på det.

Med forskning kan man visa allt. Det är det som är så bra. Man kan alltid bevisa det man vill bevisa.

Genom lite forskning på nätet kan jag visa på att:

- Allt fler barn och unga rapporterar psykisk ohälsa. Sedan mitten av 1980-talet har andelen unga som uppger att de har återkommande psykosomatiska symptom fördubblats och nästan hälften av 15åringarna har denna typ av  besvär. Ja, det är nåt som har forskat fram på nåt sätt.

- Antalet barn och unga som diagnostiseras med adhd och autism har ökat. Det har ökat i hela landet men i Stockholms län rapporterade man för 3 år sen om att de som vårdas inom landstinget hade mer än fördubblats. Från 2011 - 2016 hade antalet unga som vårdats för adhd gått från ca 8000 till 20 000.

- Övervikt och fetma har ökat bland barnen i Sverige. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten om. Det har skett mer än en fördubbling av andelen barn med övervikt eller fetma mellan läsåren 1989/90 och 2017/18. Det är ju lite konstigt egentligen eftersom barnen äter en stor del av dagens kost i förskola/skola. Men kanske hade barnen varit ännu fetare om de varit hemma mer. Man vet inte.

- En snabbscanning på en internetsajt för förskolepersonal ger mig inte några direkta positiva intryck av förskolan. Det skrivs om att barngrupper på 21 barn (3-6 år gamla) på 3 personal (som inte är där hela dagarna på samma gång) är helt normalt. Nån annan skriver om en jätteförskola där det går 8 barn per pedagog. En tredje om gårdagen när hen hade hand om 28 småbarn tillsammans med 1,5 pedagog till.

Ja, ni ser. Lite snabb hobbyforskning en onsdagsmorgon kan visa på en annan bild. Och lite sunt förnuft på det så...då kan bilden lätt bli en annan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar