Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 24 april 2020

Coronaspecial 21 - skolplikten framför allt

Föräldrar är ena riktiga bråkstakar. Obstinata verkar det som. Det skrivs lite här och där om att barn hålls hemma trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att barn inte bör vara hemma, inte kan bli smittade och inte smittar andra. Nu senast är det en skola utanför Stockholm som det rapporteras om.  Där hade man problem med obstinata föräldrar som höll sina barn hemma före påsk. Men sen blev det lite bättre...förutom när det gäller ett antal elever. Och deras föräldrar går helt öppet ut och deklarerar att deras barn är friska men att de hålls hemma för att man inte litar på smittskyddsmyndigheternas rekommendationer. De har alltså inte vett nog att ljuga. De berättar att de vill skydda sina barn från smitta eller ev skydda andra från att bli smittade av dem.

De här föräldrarna är så bortskämda att de dessutom förväntar sig att få distansundervisning till sina barn. Detta gör att barnen hamnar i stora svårigheter.  Skolledningen har skickat ut ett brev till vårdnadshavarna som klargör att barnen bryter skolplikten och kan få böter av den anledningen. Vissa föräldrar har reagerat starkt.

Skolledningen säger att trots att folk kan ha olika åsikter om folkhälsomyndighetens rekommendationer men det som gäller är SKOLPLIKTEN. Friska barn ska vara i skolan.

Skolverkets generaldirektör har samma åsikt. Friska barn ska vara i skolan. Och om friska barn hålls hemma kan de inte förvänta sig distansundervisning. Distansundervisning är inte tillåtet på en öppen skola. Anledning: skolan är inget smörgåsbord.

En mattelärare får uttala sig också. Hon säger att det finns elever som hållits hemma utan tydlig orsak. De eleverna kan få det tufft att klara betygen. Föräldrarna har försämrat chansen för sina egna barn att klara skolan. Hon kan dock förstå att vissa föräldrar är oroliga. Hon är själv orolig för sin dotter som har astma och allergi. Inte för att hon skulle drömma om att hålla henne hemma. SKOLPLIKTEN FRAMFÖR ALLT.

Den här matteläraren har fått frågor om distansundervisning. Och hon beskriver föräldrarna på den här skolan som krävande. Hon säger att lärare inte kan förväntas att serva elever som är hemma.

Efter hotbrevet som skolan sände ut till föräldrarna till de hemmavarande barnen tog fler reson och skickade sina barn till skolan. Och förvaltningschefen säger att om man är sjuk ska man förstås få hem arbetsuppgifter. Men ingen distansundervisning.

Ja, så ligger det till. Skolan är helig. Det är där det sker. Kyrkoplikten har ersatts av skolplikt. Det är i skolans lokaler barnen fostras till rättrogna medborgare. Det är inte kunskaperna det hänger på. För om det vore det skulle man inte behöva snacka om att lärare förväntas distansundervisa barn som är borta...det skulle räcka för den där matteläraren att berätta för eleverna och föräldrarna om vilka sidor som räknades i skolan. Det behövs ingen distansundervisning för det. Samma sak i de andra ämnena. Det räcker med att berätta vilken text som ska läsas, vilka frågor som ska svaras på osv. Jag har sett distansundervisning in action. Jag kan tala om att det är väldigt mycket snack och väldigt liten verkstad. Det mesta som sägs skulle lätt kunna skalas bort och så kunde det bli en uppgift kvar som ska utföras. Och den uppgiften skulle kunna meddelas mycket lätt genom de digitala kanalerna vi numera har till förfogande. Men nu låtsas man att det händer något alldeles extra fantastiskt i skolan som bara kan ske där och ingen annanstans. Och det är därför barnen måste vara i skolbyggnaderna till varje pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar