Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 8 april 2020

Coronaspecial 10 - en annan sort

Lärare och elever är inte riktigt som andra. De är en annan sorts människor. Ja, inte gymnasieelever förstås. De är mer som vanligt folk. Tror jag. I Lärarnas tidning kan man läsa om det. Det handlar om de där vanliga rekommendationerna...hålla avstånd och att jobba hemma om det går...vilka inte går at efterfölja för lärare som arbetar med yngre barn.

De främsta riskgrupperna för att drabbas hårt av Corona är ju personer över 70 år och särskilt de som är 85-90 år berättar Tegnell. Andra riskgrupper är lite mer problematiska för det finns liksom inga tydliga data som säger att en hel grupp med någon kronisk sjukdom skulle löpa någon högre risk än vem som helst. Ja, så de som jobbar inom förskola och skola kan liksom inte åberopa någon särskild risk som gör att de borde stanna hemma och inte träffa en massa förskole- eller skolbarn. Man vet ju liksom inte om de egentligen löper någon större risk än vem som helst....även om de råkar lida av astma, diabetes eller nåt annat. Och därför kan de lika gärna gå till jobbet som vanligt. Den tidigare statsepidemiologen Giesecke säger att varken förskollärare, fritislärare eller grundskollärare befinner sig i farozonen. Kanske gör gymnasielärarna det förresten? Eller är det eleverna som är farliga? Men i alla fall...nån förskollärare funderar över om det nu inte är farligt att umgås med barn...så varför kan inte mor- och farföräldrar umgås med sina barnbarn. Jo, men då är det ju för att den där äldre gruppen är så känslig så att då blir det farligt för dem att träffa de i och för sig ofarliga barnen. Där får man inte ta några som helst risker. (Förutom att skicka in personal i äldreboendena som förmodligen, antingen direkt eller indirekt, har kommit i kontakt med ofarliga/farliga barn)

Ja, hur är det då...är barn farliga eller inte farliga...alltså smittsamma? Giesecke berättar att det finns en hel del som talar för att barn inte är särskilt smittsamma. Fast det finns inga studier på det. De är svåra att göra. Men WHO hade en delegation nere i Kina och de frågade läkare och epidemiologer om det där...och de kunde inte komma på nåt fall där ett barn hade smittat en vuxne. Men man vet inte riktigt. Det hade inte varit några smittutbrott i skolorna i alla fall. Fast jag har för mig att man stängde skolorna i Kina. Tror jag.

Lärare och förskollärare ska inte vara oroliga i alla fall. De är unga och friska. Det är ingen risk för dem att bli sjuka. De ska bara bli glada över att bli smittade så de blir av med det. Giesecke säger att det är en annan sak med de äldre, i åldringsvården. De ska inte bli smittade. Fast om de då blir smittade av folk som kommer in i verksamheten som har blivit smittade och som inte visar några symptom och som alltså inte vet om att de är smittade blir det inte så bra. Tror jag. Fast det säger inte Giesecke något om

Ja, det är som det är. Liksom. Och det spelar liksom ingen roll hur det är. För det är som det måste vara. Grundskolor och förskolor måste vara öppna. Det är ett som är säkert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar