Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 8 april 2020

Coronaspecial 9 - rubriksättning

Jag läser i Dagens Nyheter. Med anledning av Coronapandemin skriver man om en annan pandemi...spanska sjukan. Det är intressant läsning. Men rubriken får mig att hajja till lite.

Under spanska sjukan skickades barnen till skolan - det räddade dem. 

så lyder rubriken och jag läser och väntar på att det där med skolan ska komma. Det dröjer. Det handlar om själva sjukdomen, hur den spreds, hur många som dog, att det har skrivits några böcker om det nyligen, att det har kommit andra dödliga influensavågor efteråt, om virus i största allmänhet...

Och så kommer en lista på vad vi har lärt oss av spanska sjukan och andra pandemier. På sista plats, nr 6, kommer det jag funderat över under hela genomläsningen...skolan...jag menar, skolan fanns ju med i rubriken...det borde ju liksom handla om den mest tänker jag. Fast jag är ju varken artikelskribent eller rubriksättare så vad vet jag om rubriksättningskonsten. I alla fall...på nr 6, sist i artikeln dyker skolan upp.

Det står att "några skolor förblev öppna". Samhällen reagerade olika på hotet och många stängde skolorna. Men hälsomyndigheten i New York fattade motsatt beslut. De stängde INTE skolorna. Varför? Jo, man tänkte att barnen får bättre mat i skolan än hemma och då blir de mer motståndskraftiga mot viruset. De är också mer trångbodda hemma och då smittar det mer. Och skolorna kunde också få ut informationen i samhället. Där kunde de berätta om sjukdomen och om åtgärder för barnen som berättade för föräldrar och anhöriga, som i många fall inte kunde läsa. '

Ok, då vet vi...vi ska tänka att vi i Sverige gör rätt...vi är nästan de enda i världen som lärt sig läxan. Vi håller skolorna öppna. I rubriken framhåller man att skolan räddar barnen. Under spanska sjukan...men underförstått...även i Sverige. Vi gör rätt. Och argumenten är intressanta...i New York under tidigt 1900-tal var det kanske rätt beslut...folk kanske var så fattiga att maten hemma var kass, och trångbott var det säkert och att föräldrar inte kunde läsa kanske också var sant och då var det väl jättebra att de fick information av sina småttingar som varit och blivit upplysta i skolan. Men kom igen...det är väl inte nåt som gäller här i Sveariket? Eller? Är vi så fattiga att vi inte kan ge våra barn ok mat? Är vi så trångbodda att det är farligt för vår hälsa? Är vi vuxna i så hög grad analfabeter att vi behöver få information från skolan, via våra barn? Om det är så...ja, då borde vi bli mer rädda för det än för själva coronan tänker jag.

1 kommentar:

  1. Även jag läste den artikeln och reagerade precis som du gjorde.

    SvaraRadera