Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 10 april 2020

Coronaspecial 11 - vårdens lattemammor

Insändare behöver man inte ta på allvar. Det är ju bara nån tyckare som tycker. Och nu är det en tyckare som tycker att föräldralediga vårdanställda inte ska rulla barnvagn utan ratta respirator istället. De ska rycka in. Alla andra vårdanställda rycker in. Man skjuter upp semestrar och jobbar mer. Men en fredad grupp finns...de föräldralediga...aka lattemammorna. De lallar runt. De kan lalla runt på caféer (och drick latte alltså) eller lalla runt hemma. Och hemma bakar de bullar och myser framför tv:n.

Lattemyset finns i de andra nordiska länderna också men där är dagarna färre. I Sverige har vi många dagar extra av subventionerat familjemys.

Tyckaren tycker inte att de nyblivna föräldrarna (mammorna menar hon nog) ska ryckas ur bebisbubblan och tvingas tillbaka till jobbet. De små barnen är ju beroende av sina föräldrar liksom Men det finns ju också pappor...de kan ju vara hemma när mamma går till vårdjobbet.

Föräldraledigheten borde dras in. I nödtider måste alla heliga kor slaktas. Lattemammorna borde nöja sig med sjukhusens automatkaffe tills krisen är över.

Ja, då vet alla föräldralediga mammor var skåpet ska stå. Att ta hand om sitt barn, vara med det, leva med det, vara nära...det är subventionerat familjemys. Det är att lalla runt. Man bakar bullar och glor på tv...om man nu inte hänger på café och dricker latte. En liten tid i livet är det så...ett år eller så...sen är mammamyset slut och livet i den riktiga världen tar vid. Och nu i coronatider är det inte ok att mammamysa. Man får hoppas att papporna inte har några viktiga jobb så att de kan ta över myset.

Ett samhälle där alla småbarnsmammor jobbar utanför hemmet är sårbart. Det finns inga att kalla in längre. Det är inte som under andra världskriget när mammastyrkorna kunde kallas in för att ta över jobb som inte karlarna längre kunde sköta. Det finns en liten liten rest kvar...en liten scoutpatrull...det är de mammalediga. De kan man mobilisera. Och mobiliserar man dem måste man samtidigt skicka hem papporna. Eller mobilisera fler dagisfröknar. Så står vi nu här i ett samhälle där alla är på plats utanför hemmen. Och det fattas folk överallt. I coronatider blir det extra tydligt men problemet finns där ändå...det finns för få lärare, för få sjuksköterskor, för få förskolepedagoger...

När man strävar efter 100procentig effektivitet, 100procentig sysselsättning ja, då finns det inte utrymme för några kriser. Det måste finnas lite utrymme för överraskningar. Det måste finnas mån för utifall att...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar