Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

söndag 5 april 2020

Coronaspecial 5 - den totala bilden

Jag läser en intervju med Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Han berättar att i Sverige är vi lite unika eftersom vi inte har en ren Smittskyddsmyndighet utan en Folkhälsomyndighet. 2014 slogs Smittskyddsinstitutet, Folkhälsomyndigheten och delar av Socialstyrelsen ihop. I Sverige vill man se den hela bilden...inte bara smittskyddet utan även folkhälsan.

Och det är den här totala bilden som gör att man inte stänger skolorna. Utom gymnasieskolorna då. Oklart varför egentligen. Alltså varför ska just de stängas? Varför bör just gymnasieungdomar isoleras när inga andra grupper behandlas så. Är de mer smittsamma? Blir de lättare smittade? Ingen vet. Ingen frågar. Och då får man inga svar.

Men när det gäller de andra skolformerna, grundskolan och förskolan, ja då är det den totala bilden som blir vägledande. Man kan inte bara ta hänsyn till hur barnen smittar ner andra och hur de blir smittade eller hur smittan sprids vidare från grundskolor och förskolor. Där blir andra faktorer viktigare..hur påverkas barnens psykiska hälsa? Det är nämligen så att många barn lever i trasiga hem, under svåra sociala förhållanden. Och skolan är deras livlina.

Ja, så i den sociala ingenjörskonstens mecca, Sverige, lever alltså många barn i trasiga hem, under svåra sociala förhållanden. Det är lite svårt att tugga i sig tycker jag. Varför ser det ut så? Förskolan och skolan och jämställdhetsfostran och genusvetenskap och barnens frigörelse från kvävande mammor i torftiga hem skulle ju göra oss så mycket bättre. Varför har det inte funkat? Vem rotar i det? Vem ställer såna frågor? Ingen. Och då får man inga svar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar