Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 24 april 2020

Coronaspecial 20 - den där skolplikten


Nu i Coronatider ställs det på sin spets...skolplikten. Vi måste skicka våra barn till lokalen skolan. Punkt. I de flesta andra länder är det inte så. Där hänger det inte på lokalen utan på innehållet. Man har läroplikt istället för närvaroplikt.

Men nu är det många föräldrar som håller sina barn hemma. De säger att det är pga av oro inför viruset. Och så kan det vara. Men det kan ju också bero på en allmän oro, ett missnöje...med den kvalitet skolan håller. Man vet inte. Men man vet att det inte är bra. Grundskolebarnen måste till skolan. Punkt. Något annat är inte acceptabelt. Inte tillåtet. Det ses inte med blida ögon. Virus eller inte.
Man hör talas om rektorer som anmäler barn som är hemma från skolan till synes olovandes till socialen. Man hör talas om brev som skickas hem till föräldrar där allvaret om skolplikten inskärps i föräldrarna.

Man hör också talas om föräldrar som agerar på eget bevåg.

Senast i går poppade Jimmie Åkesson upp. Han har hållit sin son hemma i hela två veckor...trotsat skolplikten. Visserligen var skolan informerad och hade flaggat för att det var helt ok och uppgifter hade lämnats hem. Nu är sonen tillbaka i skolan igen sedan några veckor. Jimmie tycker dock att det ska vara möjligt att hålla sina barn hemma. Han tycker, hör och häpna, att det måste finnas en flexibilitet i skolplikten i åtminstone såna här coronasituationer.

Idag kan man läsa om en mamma med astma som håller sina tre barn hemma. Hon är orolig för sin egen skull men också för barnen. Nu riskerar hon att få en orosanmälan på sig eftersom hon bryter mot skolplikten. Reportern frågar också om barnen inte saknar sina kompisar. Skolchefen säger att det inte räcker med att en förälder är orolig för viruset. Skolplikten gäller. Möjligheterna för hemundervisning är mycket begränsade.

I dag kan man också läsa att vårdnadshavare (eller föräldrar som det också kan heta) har velat hålla sina barn hemma pga coronaviruset. Men detta är som sagt ett brott...mot skolplikten. Skolchefen förstår att det kan finnas en oro men ändå...det är mycket viktigt att grundskolan hålls öppen. Hon förstår också att det inte är av illvilja att föräldrar håller barnen hemma. Men det är ändå fel. En dialog måste till. Vissa har tagit reson. Andra har varit svårare att nå fram till.

I Ica Kuriren nappar man på ämnet. Karantänen som vissa vuxna är utsatta för kopplas till att hemskolade barn på tex Åland också är satta i karantän...en ständig karantän. Och så handlar det alltså om hemskolning. Hemskolande föräldrar får uttala sig. En skolforskare berättar att det inte finns någon välgjord forskning som visar att hemundervisning är sämre för elevernas lärande, inte heller någon som visar att den är bättre. Och så handlar det om att det finns enstaka fall där föräldrarna hemskolar utan tillstånd. Och det är ingen bra idé säger undervisningsrådet på Skolverket.

Det är det vanliga som framkommer...det är inte ämneskunskaperna som är fokus utan andra saker...sociala färdigheter samt värderingsfostran. Det är farligt om barn inte indoktrineras i skolan och blir likriktade verkar man anse.

Anna Ekström fyller på...hon får frågan om skolplikten inte blivit omodern. Lite konstigt är det väl att fråga på det sättet...skolplikten har ju bara funnits i 9 år än så länge. Innan dess gick det att hemskola i Sverige. Det verkar som om det funkade då också. På något sätt. Befolkningen var lydig och värdegrundsanpassad då också tror jag. Men Anna tycker att skolplikten är modernare än någonsin. Det handlar om att grunden för skolan ska vara kunskap och bildning. Som tex att man säkerställer att barnen får lära sig att dansa på idrottslektionerna. 

Den svenska modellen ligger fast. Barn från 1 års ålder och fram till vuxen ålder skall icke vara hemma. De skall fostras på institution. Det är livsviktigt att varenda unge kommer med. Inte en ensa parvel får slippa mellan maskorna. Till och med i coronatider är det av yttersta vikt att vidmakthålla ordningen så att ingen får nya subversiva idéer på hjärnan. Ordnung muss sein.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar