Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

söndag 5 april 2020

Coronaspecial 6 - tystnad

Skolan är särskild i Sverige. Den lyder under andra rekommendationer än övriga verksamheter. Skolan är den svenska kärnan, grundbulten kring allt annat kretsar och beror av. Den får inte rubbas, störas, påverkas. Vad som än händer måste barnen lämna hemmen och vallfärda till skolan. Annars vet man inte vad som kan hända. Det blir extra tydligt i tider som dessa. Coronatider.

Flera gånger har det framkommit att man inte vill berätta för föräldrar att det förekommer coronasmitta på skolor eller förskolor. Och skolor och förskolor har heller ingen skyldighet att berätta om detta. Man får fortsätta att hålla skolan öppen. Ja, om det inte gäller Manillaskolan förstås och om inte en prinsessa går i den skolan. Då blir läget ett annat.

I Järvaskolan är läget ett annat. Där har visst två anställda bekräftad corona och kanske var någon annan smittad också. Järvaområdet är ett område som är hårt drabbat av coronasmitta och även haftr flera dödsfall.

De som jobbar på skolan tycker att det är självklart att skolan borde informera elever och föräldrar om läget och sen stänga skolan för sanering. Föräldrar är också kritiska till att man inte fått information.

Rektorn som ligger sjuk i feber (!) säger att skolan följt Stockholms stads policy. Fast sen visade det sig tydligen att det inte fanns någon strikt policy. Man får visst informera föräldrar och elever om att det finns smitta på en skola. Om man har lust alltså. Rektorn har förståelse för att föräldrar vill veta om det finns konstaterade fall på skolan men det blir ju så dumt om någon vill veta vem som är smittad. Då kommer ju patientsekretessen in. Fast...man skulle ju kunna tänka sig att man talar om att det finns smitta men att man inte kan tala om vem som är smittad pga patienssekretessen.

Manillaskolan...eller Campus Manilla...som heter stängde en vecka efter ett coronafall men just i Järvaskolan är inte detta aktuellt. För det är Region Stockholms smittskyddsläkare i samråd med grundskoledirektören som beslutar om sånt här. Och eftersom de två coronasjuka på skolan är hemma sedan drygt två veckor så finns det ingen stor smittrisk.

Det är ju nämligen så att en stängning av skolan gör mer skada än nytta. Eleverna kommer att börja hänga i centrum och då blir smittrisken mycket stor. Plugga hemifrån är heller inget alternativ eftersom många i Järvaområdet är så trångbodda.

Ja, så då är det liksom som det är. Det är bäst att inte tala om för någon hur det ligger till. Eftersom det ändå inte går att göra något åt det. Bäst att inte ge föräldrar möjlighet att ta hem sina barn om de nu skulle vilja det...och faktiskt klara av distansundervisningen utan att barnen dräller omkring i centrum. För om inte alla klarar det är det bäst att ingen får chansen. Bättre att låta smittan spridas och se till att barnen är där de hör hemma. I skolan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar