söndag 7 augusti 2016

Vandring i tid och rum!

Igår gav vi oss ut i naturen igen. Vi besökte ett naturområde i närheten. Här är naturen präglad av istiden. Det är stora flyttblock, mindre stenar som ligger strödda över allt, släta klipphällar slipade av vattnet som forsat under isen, isräfflor, jättegrytor, ställen där marken verkar ha slitits itu...stora klyftor där man ser hur stenkanterna passar ihop med stenkanterna en bit bort. Det är så vackert här! Skogen är mörk och mäktig, marken under är mossig och mjuk. Och det är så roligt att gå här! Man kan inte bara promenera fram utan att tänka sig för...man får se upp var man sätter fötterna för det är stenar och slingrande rötter, håligheter och branta höjder upp och ner...Det är roligt! Det gör en gott att vara i skogen, vara ute och gå tillsammans! Sura tonåringar som har annat de tror är mer intressant och viktigt kommer loss och börjar prata och skämta och faktiskt ha roligt tillsammans med sin familj! 

Vandringsslingan slutade i ett hembygdsområde med gamla brukskåkar som inte längre rymmer arbetarfamiljer utan affärer och café. Här brukar barnen alltid få köpa sig en karamellstrut! En kilometer från handelsboden upptäckte vi att vi inte hade lång tid på oss innan den skulle stänga. Det blev till att lägga på en rem och gå fort, fort...och vi hann! Fem minuter innan stängningsdags stod barnen vid disken och gjorde sina beställningar! 
Karamellerna avnjöts i djurhagen! Här finns kaniner och höns och grisar och får och getter! Det är roligt att titta och försöka klappa! 
Jag tycker så mycket om det här stället! Både naturen och själva området med sina röda arbetarbostäder! Här bodde släktingar till mig för länge sedan. Ja, inte så länge sedan egentligen..,min mamma minns när hon hälsade på här som barn! Det är fint att tänka på att här levdes livet en gång i tiden... här levde de mina sina liv! Här fanns bostäder, trädgårdsland, plats för en gris, barn som lekte bland husen och i stora skogen, arbetsplatsen i närheten, skola en bit bort...Resterna finns kvar. Spåren bevarade i ett reservat som vi kan besöka när vi vill roa oss. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar