tisdag 30 augusti 2016

5-årsmatematik!

5,5-åringen är så förtjust i matte just nu! Eller inte matte kanske men att räkna...han gillar siffror. Han älskar halvor. För han är ju 5 och ett halvt! Den där halvan är väldigt viktig! Det är roligt att hålla på med matte tillsammans med honom för han tycker så mycket om det. Han tycker om när vi:

- snabbräknar upp till 100 - alltså "fuskar" oss upp genom att bara räkna tiotalen.
- räknar på engelska.
- adderar "tvillingar". Han kan 1+1 och ända upp till 6+6 utan problem!
- räknar baklänges från 10 och ner till 0.
- funderar ut hur man delar på saker om man är två personer. Om vi har 4 äpplen - hur många får vi var? Och ännu mycket roligare - om vi är två personer och har 3 godisar - hur många får vi var? Och det är alltid väldigt fantastiskt när han meddelar att det blir en halva var också! Han älskar halvor!

Det är fascinerande hur stort intresset är och hur lätt det kommer. Det verkar som om något slags mattefönster är öppet just nu! Och andra intressen får stå tillbaka lite. Att läsa är inte jätteroligt just nu så det struntar vi i. Men att hitta på historier är roligt! Som mamma får skriva ner! Rita är ganska roligt och roligast är att följa linjer och färglägga, fylla i labyrinter...Det är nog lite matteaktigt det också när jag tänker på det. Och kanske har matteintresset något att göra med det logiska tänkandet i största allmänhet? För frågorna är många och funderingarna på hur världen hänger samman är många. Och det är väldigt fint att få mycket tid tillsammans med en sån liten klok människa och höra allt vad han har att berätta och försöka svara på alla hans finurliga frågor. Det gör mig glad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar