måndag 22 augusti 2016

Barnens plats

Jag tittar på tv4. Det handlar om inskolning. Två experter, en utbildare och en förskoleexpert ger sina bästa tips till föräldrarna som ska skola in.  Det finns ingen speciell ålder som är lämplig för inskolning utan när föräldrarna känner att det är dags så...är det dags! Det kan vara att man behöver arbeta eller bara tänka på något annat. Simple as that! Förskolan är så viktig. Personalen är universitetsutbildad. De är experter. Och förskolan är demokratins vagga. Barnen kommer rakt in i det demokratiska samhället när de hamnar på dagis! Oj, förlåt. Förskola.

Och tipsen då...vilka är de?

1. Föräldrarna ska vara nyfikna på förskolan. Förskolan är något spännande och nytt och härligt.
2. Föräldrarna ska skippa skulden. De lämnar inte barnen från sig själva utan till något.
3. Föräldrarna ska kommunicera med personalen. Fråga?
4. Förskolan är inte bara till för att föräldrar ska arbeta. Den är en rättighet! Det är en härlig plats för barnen. Jättekul.
5. Föräldrarna ska vara nyfikna på barnens plats.
6. Det är vanligare att föräldrarna blir ledsna än att barnen blir det. Barnen gråter mindre än föräldrarna.
7. Föräldrarnas känslor smittar av sig på barnen.
8. Personalen kan det där med relationer.

Den viktigaste tanken är: Man ska se fram emot förskolan. Tycka att det är spännande. Och man ska fråga. Äntligen ska barnet få vara med andra barn. Och det blir jättekul.

Intervjuarna myser. "Vad härligt!"

Det kryper i mig. Om man inte är nyfiken på förskolan då? Om man inte tycker att förskolan är en jättehärlig plats? Om man tycker att man är bättre på att ta hand om sina egna barn än vad experterna är? Vad gör man då? Då får man finna sig. Böja sig. Acceptera. För förskolan ÄR barnens plats. Där hör de hemma. Och eftersom det är så så måste vi låtsas att det är en jättehärlig plats. Det här är ett skitsamhälle när det gäller barn. När två unga brudar, experter på barnpassning, får sitta i tv och smöra fram politikernas ideologi. När vi alla måste leka låtsaslekar. Förskolan ÄR ingen naturlag. Förskolan ÄR en inrättning som är till för att skilja föräldrar och barn åt eftersom föräldrar hör hemma ute i arbetslivet. Vad de än arbetar med. Och så får vi rättfärdiga det sjuka genom att låtsas att det är jättebra och jättehärligt. Och intala föräldrarna att de känslor de har, skulden de känner, tårarna som bränner...är fånigt. Lite gulligt men ack så dumt. För barnen, de har det så in i vassen jättebra på sin plats. Omhändertagna av experter i härlig samvaro med jättehärliga barn fostrade enligt läroplanens stadgar.


4 kommentarer:

 1. Jag spyr... En av anledningarna till att jag föredrar Gomorron Sverige istället för Nyhetsmorgon är att man slipper de där "familjeinslagen". Det är så... Stockholmsnormativt... Jag känner personligen aldrig igen mig i deras program. Skönt att det finns en annan verklighet utanför den bubblan, även om vi kanske bara är ett fåtal som lever på ett annat sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spyr också. De tror väl på det. Och det är ju ännu sorgligare. Och de käcka programledarna...en programledare som inte hade barn berättade om sin lillebror som skrek som en stucken gris. Reaktion - naw...men det gick ju bra till slut! Ja, det går ju alltid bra till slut. Hur skulle det kunna göra något annat? Barnet har ju inget val - bara acceptera. Man tycker att vi vuxna kunde tänka lite. Stå på barnens sida. Fast de tycker ju att de gör det förstås som ordnar demokratiska fantastiska expertdrivna jätteroliga förskolor för barnen. Men skönt att veta att det fortfarande finns folk därute som tänker och försöker agera och leva annorlunda.

   Radera
  2. Mm... Problemet är ju bara att det inte alltid är så trevligt och demokratiskt och roligt i förskolorna för barnen... Jag KAN bara inte låta bli att tänka på Klangens förskola i Malmö och vanvården där Sydsvenskan skrev om. Ett skräckexempel, visst, och jag vet ju att det bara skulle ha viftats bort om de hade frågat om psykisk ohälsa och arbetsmiljö... Men icke desto mindre finns det ju barn som har upplevt och upplever det i vårt land. För självklart händer liknande saker på andra förskolor (ja, jag vet att det också finns bättre förskolor men jag är så trött på att vanvården bagatelliseras). Men tyvärr finns det inget intresse att prata om det... För föräldrar är beroende av förskolan oavsett om den är bra eller dålig... Det är i alla fall det vi blir intalade från alla håll och kanter.

   Radera
  3. Det har du ju rätt i...tragiskt nog.

   Radera