torsdag 18 augusti 2016

Nu blir barnkonventionen...

...lag i Sverige! Och som en följd av detta ska man också införa barnkonsekvensanalyser inom olika verksamheter. Det gäller att försöka få reda på vilka konsekvenser allt får för själva barnen. Barnens bästa ska vara i fokus i alla verksamheter säger Skolverket. SKL jobbar med att ta fram verktyg för att se till att man kan jobba med barnkonsekvensanalyser. Forskningscirklar har startats för att pröva om verktygen funkar. Kommunerna deltar i forskningen genom att starta projekt. Det kan handla om att stärka ungdomarnas psykiska hälsa genom att starta ett dansprojekt. Och på så sättet stärka barnens rättigheter genom barnkonsekvensanalyser.

Det är ju bra. Konsekvenstänkande ska man alltid ha. Om jag lägger mina barn för sent på kvällen. Hur kommer de att påverkas? Kommer de att bli trötta dagen efter? Kommer de växa dåligt? Kommer de få jobbigare i skolan? Prestera sämre? Må sämre? Ja, då har jag som förälder gjort en barnkonsekvensanalys. Gratis.

Undrar vad de där barnkonsekvensanalyserna kosta? Jag försöker föreställa mig alla människor som sitter ute i Sveriges avlånga land och skrynklar sina pannor i försöken att hitta på olika projekt för att stärka barnens rättigheter. Och pröva om barnkonsekvensanalyser kan göra det hela bättre.

Det är inte utan att man skrattar lite för sig själv. För det är ju inte så att man kommer göra någon fullständig barnkonsekvensanalys över vårt samhälle. Vi startar med vad som är norm just nu. Föräldrar och barn får 480 garanterade dagar tillsammans. Det är rätt lite. Barnkonsekvensanalys på det? Barn lämnas in på dagis i upp emot 10-11 timmar från ca 1 års ålder. Barnkonsekvensanalys på det? Barn går på fritids före och efter skolan från 6 års ålder till ca 10. Syskon separeras. Grupper är stora. Barnkonsekvensanalys på det? Barn över 10 år är ensamma efter skolans slut. På lov. Barnkonsekvensanalys på det. Barn träffar sina föräldrar väldigt lite tid under den sk förskoleåldern. De flesta barn träffar förskolepersonal fler vakna timmar än sina egna föräldrar. Barnkonsekvensanalys på det?

Nä, det blir nog ingen analys på det. Då blir det för svårt. För då måste man backa till starten. Och inse att det i första hand inte är SKL som ska göra barnkonsekvensanalyser. Det är med föräldrarna det börjar. Om inte de kan göra en barnkonsekvensanalys och ta konsekvenserna av sin analys då kan aldrig samhället komma någonstans. De kan analysera in absurdum. Men om inte föräldrarna får ta ansvar för sina barn på bästa sätt då spelar det ingen roll.

Men det är bra tänkt. Det är bra att analysera konsekvenserna av saker och ting. Bara man vet vad det är man ska analysera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar