torsdag 4 augusti 2016

Blåbärstårta och hallontårta!

Jag har fyllt år och vi firade som vanligt! Kaffe och tårta och senare lite grillmat. Närmsta familjen. Det var ovanligt kallt och mulet för att vara min födelsedag. Det brukar alltid vara riktigt fint väder och vi har nog bara suttit inne en enda gång den här dagen. Trots vädret bestämde vi oss för att sitta ute och det var riktigt skönt. En tröja bara så var det lagom varmt. Jag gjorde två tårtor som vanligt. En ny sort som jag gjorde utifrån beskrivningen ett konditori gjort av en av sina tårtor. Den blev riktigt god! En blåbärstårta var det och jag gjorde så här:

Ett anslag (jag gjorde min mormors gamla recept - det är det som funkar bäst) som skars i tre delar som vanligt. Och så vaniljkräm i första lagret. Sedan grädde blandat med några matskedar blåbärssylt (hemgjord!) i andra lagret samt brett runtom hela tårtan. Och så färska blåbär uppepå. De täckte jag med ett lager blåbärsgelé. Och så spritsad gräddkant runtom! 
Och så gjorde jag en chokladbrownietårta med hallonmousse. Den går alltid hem! 
På kvällen åt vi marinerad (i olivolja, soja och vitlök) fläskfilé och saffranstagliatelle med strimlad zucchini och morot i. Man blandar bara ner mortlad saffran (1 påse till 500 g pasta), 2 msk olivolja och salt i pastan och blandar runt. På pastan strör man sen grovriven parmesan blandad med pressad vitlök och grovhackad basilika. Enkelt och gott! 

Vi pratade om lite allt möjligt. Gamla tider kom upp som de brukar. Svärmor berättade om sina föräldrar och deras bageri och sin barndom. Mamma och pappa berättade om sitt. Om badinrättningar och tvättinrättningar...intressant...ska utveckla det en annan gång! Och så berättade mamma om sin barndoms kalas. När det alltid ingick en trädgårdsrundvandring om kalaset skedde på sommartid. För alla i hennes släkt var trädgårdsintresserade. Och så skrattade vi...för det är ju så vi gör det också! En rundvandring i trädgården...kommentarer och idéer...det är alltid roligt! 
Vårt Aromaäppelträd bjuder på frukt för första gången i år! Fyra äpplen började utvecklas men bara ett har fått sitta kvar! Och vi håller tummarna för att det ska få sitta kvar så det får bli ätmoget! Då får vi dela det i rättvisa delar så alla får smaka! 
New Dawn-rosorna är så vackra....och doftar så gott...lite svagt av hallon! 
Och höstvädden bjuder på en riktig födelsedagsbukett! Det är fint! 

2 kommentarer: