onsdag 24 augusti 2016

Sjukt!

Nu i augusti drar livet igång igen. Det är inskolningar och så är det ju det där med sjukdomarna som också ska dra igång igen. För barn blir ju rätt sjuka när de går på dagis. Och det måste vabbas. Och expertisen informerar och råder. I går kunde man lyssna på en barnläkare på tv4.

Vad har hon att säga då?

Man kan se till att barnen inte blir riktigt lika sjuka om man lär dem att:
- nysa, hosta i armvecket.
- tvätta händerna väldigt ofta.
- snyta barnen med engångnäsdukar.

Och det är inte bara förskolepersonalen och barnen som ska ta ansvar utan föräldrarna måste hjälpa till också. De måste, som programledaren, fortsätta personalens goda arbete (för det är ju förstås förskolepedagogerna som inleder det goda arbetet, inte föräldrarna) genom att:
- tvätta barnens händer och räkna till 10 och tvåla in allt ordentligt. Och skölja i 10 sekunder också. Och torka noga.
- förklara för barnen varför man blir sjuk.

Läkaren berättar att förskolebarnen aldrig är riktigt friska egentligen. För småbarnen har 8-10 infektioner varje år. Och så tar det minst en vecka innan de är bättre. Så de är snoriga jämt. De kan hosta och snörvla flera veckor efter en infektion. Men man får titta på allmäntillståndet. Man får vara snorig och hostig men man måste orka.

Dagisbarn har också ofta gult i ögonen. Och är det gult så är det bakterier. Men det finns ingen regel om att de ska vara hemma. Men blir det för mycket så ska de vara hemma. Förstås.

Barnen kan få hosta och de kan hosta länge. Men det är ingen fara. Hostmedicin hjälper inte. Fast det kan också vara förkylningsastma. Då kan de behöva medicin.

Och så pratas det om bäbisar. Om bäbisen har ett litet storasyskon som går i förskolan. Är det då farligt att om storasyskonet drar hem förkylningsvirus? Nej, förkylning är inte farligt för bäbisar. Bara lite jobbigt eftersom de bara andas genom näsan. Och RS kan ju förstås vara farligt. Så egentligen borde man kanske ta hem storasyskonet. Fast det kan ju vara rätt jobbigt...skrockar läkaren lite förnumstigt.

Det är jobbigt att lyssna. Jag mår lite illa hela tiden. Det är små barn det pratas om. Och det är normalt att de är sjuka "nästan jämt". 8-10 infektioner om året med envis hosta som hänger i eller förkylningsastma och gul gegga i ögonen. Detta är normalt. Hur kan det vara normalt? Men så är det. Man pratar bara om hur man ska kunna få ner vabbet lite genom handhygien och pappersnäsdukar. Anledningen till att barnen blir så här sjuka nämns lite i förbigående bara. Det blir så när många barn är på samma ställe. Men det är normalt. Och det tycker jag är sjukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar