torsdag 12 januari 2017

Toppmötet!

Häromdagen tittade jag på Toppmötet - det där programmet där Fredrik Reinfeldt samtalar med kända politiker. Den här gången pratade han med Jens Stoltenberg. Reinfeldt säger att en av de viktigaste frågorna för Stoltenberg var utbyggnaden av barnomsorgen. Och Stoltenberg håller med. Så var det. Utbyggnaden av barnomsorgen och borttagandet av Norges variant av vårdnadsbidraget. Det var en stor strid om just detta, vårdnadsbidraget, under slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Föräldrar som inte ville använda barnomsorg kunde få ett kontantstöd och själva ge omsorg hemma. Men Jens säger att det var dumt eftersom dagisplatserna blev liksom dyrare då. De föräldrar som använde sig av dagis gick ju miste om kontantstödet.

Och det blev väldigt dumt allting. För visst är valfrihet bra. I teorin. Men på riktigt blir det inte så bra om folk får välja. För då kan de välja fel. Och många invandrarkvinnor valde fel. Dagis blev för dyrt för dem och då blev de hemma. Och kom långt från arbetsmarknaden. Och integrerades dåligt. Så för deras skull var det bra om ingen fick någon valfrihet.

Jens tycker att den är bättre med utbyte av tjänster istället för kontantöverföringar. Alltså att föräldrarna får en tjänst=dagis istället för att själva betala och kunna välja. Reinfeldt nickar medhåll.

Men Reinfeldt är fundersam. Han säger att vi i Sverige har fullt utbyggd barnomsorg och vårdnadsbidraget är borta men ändå arbetar många kvinnor deltid. Hur kan det komma sig?

Tja, Jens vet...det är nedärvda könsroller. Trots att vi är jämställda tar kvinnor mer ansvar för hem och barn. Men sakta men säkert blir det bättre. Underförstått - att om kvinnor inte längre har möjlighet att vara hemma med barnen så kommer de där könsrollerna suddas ut sakta men säkert.

Ja, så pratar de...de här gubbarna, en röd och en blå. De verkar överens om hur det ska vara. Barn hör hemma på dagis. Mammor ska jobba heltid. Och dit ska vi. Lite tålamod bara så kommer alla besvärliga könsroller suddas ut och vi människor kan bli vad vi är ämnade att bli: maskiner.
3 kommentarer:

 1. Hej
  Denna galenskap. Två gubbar som inte har någon insikt i hur mycket till hem och familj tar och ork och kraft. Tänk om de istället pratat om hur mycket barn och föräldrar är åtskilda under en dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk om de hade pratat om det...om någon hade pratat om det ändå!

   Radera