fredag 20 januari 2017

Fredag!

Fredag eftermiddag! Härligt! Vi har precis fikat lite och nu vilar vi oss, vi som är hemma! Läser tidningar, spelar tv-spel, ligger i sängen med mobiltelefon! Snart ska vi dra igång kvällsmaten! 

Vi har jobbat som galningar...jag och 5-åringen! Vi brukar det på fredagar! Direkt efter frukost satte vi fart...damma, dammsuga, torka golv, torka golv under sängar och torka av golvlister, städa toaletter, ta hand om tvätten, bäddat rent några sängar, plockat undan saker som blivit liggande...

Vi hann med ett par roligheter också! N funderade på regnbågar...han såg en på ett barnprogram i morse. Vi pratade om vad det är för något och så tittade vi på bilder av regnbågar på datorn och så lyssnade vi på några regnbågssånger på engelska och Somewhere over the Rainbow med Judy Garland...och så ritade vi varsin regnbåge! 
Och så hann vi med lite bokstavslekar! N hämtade Alfapetspelet och försökte skriva lite ord på egen hand. Sen ville han ha mig med. Jag skrev några ord och så fick han läsa. Sen gav jag honom några bokstäver i handen och bad honom försöka skriva ett ord av dem. Först med tre bokstäver och sen med fyra...ros, vas, mos, ond...kniv, rita, läsa...Det var kul! 
Efter lunchen gjorde vi apelsinmuffins! N hällde i allt och blandade runt och så fick jag hälla i formar!
Sen gav vi oss ut för att möta storebror från skolan. Vi tog en tur i skogen tillsammans och letade bra pinnar de behövde till lite olika byggnationer! Det är så härligt ute idag...vår! Fågelkvitter och rinnande vatten, ljusblå himmel...underbart! En spindel hade vaknat och satt på vår ytterdörr när vi kom tillbaka! 
Till kvällsmat blir det färska räkor och hemgjord majonnäs! Det är inte ofta vi äter färska räkor...det är för dyrt...men nu hade ICA MAXI extrapris...bara 99 kr/kg. Då slog maken till! Och det ska bli så gott! Jag kanske bakar ett bröd till...eller så köper vi baguetter. I förrgår åt vi soppa och då gjorde jag ett nytt slags brytbröd...det skulle passa till...men jag får se! 


50g jäst
5 dl ljummet vatten
6 msk olivolja
3 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Blanda i hop degen som man brukar och knåda den länge - 10 min ca.
Jäs i 30 min.
Kavla ut till en kaka som täcker en långpanna.
Ringla över olivolja och strö över fetaost, soltorkade tomater och svarta oliver. 
Jäs i 30 min.
 Strö över flingsalt.
Grädda i 225 grader i ca 20 min.

Ät och njut! Det blev inte en smula kvar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar