lördag 14 januari 2017

Extremt viktig

Det är förskolan. För alla barn. Och särskilt för de barn som växer upp under tuffare villkor. Så säger Gustav Fridolin med anledning av att 37 barn i Sverige blivit avstängda från förskolan pga att deras föräldrar inte betalat in förskoleavgifterna. Så nu vill Fridolin sänka gränsen för den allmänna förskolan från 3 år till 2 år. Det räcker inte med att man kan bestämma att man kan göra undantag för föräldrar som verkligen inte har råd att betala förskoleavgiften och bara bjuda dem på tjänsten. Nä, ALLA barn i Sverige ska erbjudas rättigheten att gå på förskola, 15 timmar i veckan (eller mer?) gratis från 2 års ålder. Forskningen visar förresten att det är rätt väg att gå. 2 år är lämpligt.

Det är lite konstigt ändå. Förskolan är extremt viktig säger Fridolin. För alla barn. Men han säger inte på vilket sätt. Det är något man liksom aldrig talar om. Den bara är det. Extremt viktigt. Det är något man bara vet. Och den där forskningen. Det framkommer liksom aldrig vilken forskning det är frågan om. Och inte heller hur den där forskningen är gjord. Vilka barn är det man har forskat på? Har man jämfört tex barn som inte gått på förskola med barn som gått? Men det där är väl bara petitesser. Inget viktigt. Man bara vet. Det räcker.

2 kommentarer:

 1. Var glad så länge det bara erbjuds, agendan är att göra det obligatoriskt.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ju rätt uppenbart vartåt det barkar. Allt är förberett för ett obligatorium...först vänja föräldrarna vid att institutionsfostran är normalt, sen gratistimmar, lite mer gratistimmar, förbudet mot hemskolning, snart obligatorisk förskoleklass...och så kan det hela rulla på...på väg mot målet.

   Radera