tisdag 3 januari 2017

En nationell cykelstrategi


Cyklandet bland barn och unga har minskat sedan mitten av 90-talet. Regeringen är bekymrad. De har nu gett i uppdrag till Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, att ta reda på varför. 
Infrastrukturministern tror att det är bra att cykla. Hon tror att det är bra att barn kan ta sig själva till olika aktiviteter. Hon vet att cykling är positivt för folkhälsan. Hon ser det som positivt att folk cyklar från unga år för då är det sannolikt att man cyklar mer som vuxen. 
Men nu har alltså cyklandet minskat. I åldersgruppen 6-25 år cyklar man nästan 45 % kortare nu än jämfört med mitten av 90-talet. 
Regeringen vill veta varför och vända trenden. Man vill veta vad kommuner, skolor, olika folkhälsomyndigheter och föreningar kan göra för att se till att barn och unga cyklar mer. 
En nationell cykelstrategi kommer att presenteras i januari eller februari. 
Det låter det...en nationell cykelstrategi. Jag får nästan vibbar av något kommunistland...Nordkorea...en strategi ska utarbetas för att korrigera medborgarnas beteende. En speciell grupp människor sitter och utarbetar en plan för hur man ska förbättra humankapitalet. Men här går de nog bet ändå. Den tiden när barn cyklade runt på egen hand, som lek, tidsfördriv, på väg till aktiviteter och kompisar...den är borta. Barnen är ju inte hemma. Och är de hemma är de för det mesta ensamma. Vardagslivet pågår inte längre i hemmen, på gatorna...det har flyttat in i institutionerna, arbetsplatserna. Och där blir det inte mycket cyklat. Men det är svårt att förstå för makthavarna. De har ännu inte förstått vidden av det samhälle som de har skapat och håller på att skapa. 


2 kommentarer:

  1. Det där är ju en jätteintressant fråga. Tyvärr kan man väl ana att "lösningen" blir något i stil med cykelskola i förskolor och fritidshem... alltså en konstgjord aktivitet. Jag tror ju på cykling som transportmedel. Men det verkar inte finnas nog tid idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det är nog svårt att hinna cykla dit man ska när tiden är knapp. Och att cykla med barn till förskola och skola tar ju extra tid...varför ödsla tid på det om man själv har ett arbete man helst vill ta sig till så fort som möjligt.

      Radera