onsdag 28 september 2016

Kartläggning

Man måste få ordning på skolan. Och politikerna försöker. Nu ska det kartläggas. Redan i förskolan ska eleverna...eller barnen...kartläggas. Det gäller att hitta de som halkat efter utbildningsmässigt. Detta är en av huvudpunkterna i regeringens LÄSA-SKRIVA-RÄKNA-GARANTI. I förskoleklassen ska barnen få göra ett slags prov och så får man ett resultat och så kan man göra en bedömning om vilka behov som finns och vilka elever som riskerar att inte uppnå de mål som finns. Och så ska det komma in specialpedagogisk kompetens som tillsammans med läraren gör en bedömning. Det är bråttom. Insatserna måste komma tidigt för att man ska hinna räta upp det som gått fel. Ja, det är tydligen så viktigt att det gäller att hitta de elever/barn med brister redan innan de börjat skolan. Redan innan de börjat undervisas i skolkunskaper. Det är väl märkligt ändå. Förskolan skulle ju lägga grunden. Vara första steget i det livslånga lärandet. Det hamras in i oss medborgare att barn som går i förskola presterar bättre i skolan. Och ändå blir det så här. Många barn har halkat efter i sin utbildning i förskolan och har kommit efter redan från början, redan innan början, alltså redan innan de börjat skolan. Hur kan det bli så? Det borde vara omöjligt. Man kanske ska börja fundera lite på om förskola verkligen är den optimala förberedelsen för att börja skolan. Det kanske är så här att skolsystemet inte ska ägna sig åt barnpassning. Inte blanda ihop omsorg med undervisning utan se varje bit för vad den är. Kanske är det så att skolan skulle behöva ägna sig lite mer åt undervisning. Kanske kartlägga lite mindre och lära ut lite mer. Specialpedagoga lite mindre och istället låta barnen få rutiner för hur man lär sig saker och ting. Det kanske är inte barnen det är fel på. Det kanske är skolan. Man kanske borde kartlägga skolan. 

3 kommentarer:

 1. De hae aldrig funderat på om det är stressen som gör att de små barnen inte "lär" sig tillräckligt, både stress att de ska kunna vissa saker i en viss ålder och sen att vara i den miljön så många timmar varje dag.
  Här hemma förbereder vi oss också på att börja nollan till nästa år, men det duger säkert inte i deras ögon vad jag lär dem här med bokstäver, siffror etc.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror stressen - både fysisk och psykisk - är negativ för småbarnen. Och jag tror att för lite vuxennärvaro också är negativ. Fast jag ser hur lite innehåll det är i skolan också. Hur lite man faktiskt gör. Och hur det ändrat sig på de 13 år jag haft barn i skolan. Det har blivit sämre. Och det var inte ens bra från början. Jag tror att skolproblemen är så omfattande och har så många orsaker att det kommer att bli väldigt svårt att reda ut dem. Och jag tror inte att någon egentligen vill reda ut dem heller. Inte på riktigt. SOm du varit inne på förut så tror jag att det finns en dold agenda - den stora massan ska helt enkelt inte bli "duktig". Vi ska inte bli tänkande, bildade människor utan vara nöjda med vår lott - arbeta, käka pizza och glo på tv. Tror inte heller att det duger med det vi lär våra barn hemma - bokstäver och siffror och sånt. Det är nåt annat. Som jag fick höra på ett utvecklingssamtal i går. Det är inte faktakunskaperna som är viktiga - det är FÖRMÅGORNA. Och de är nåt helt annat än ren och skär fakta. De är lite vad som helst verkar det som.

   Radera
  2. Ja, jag är fullt medveten om att vad de kommer att lära sig i skolan kommer att vara sisådär, man får helt enkelt försöka själva att "fylla i" det som kommer att saknas.
   Men man kan ju undra då vad sätts betygen efter?
   Ja, och arbeta kommer vi att få göra mer och längre för att storebror ska bli nöjd, men det kommer inte att räcka med det heller utan vi lägger på skatt på allt möjligt så folk får mindre och mindre över. Vad ska folk leva av eller är det att vi ska låna till allting? Det är väl som man säger att folk med skulder är mindre benägna att gå ut i strejk.

   Samhället har blivit konstigt och man får verkligen tänka efter om man vill navigera rätt, eller så kanske man kan stoppa huvudet i sanden och låtsas att allt är bra. Tyvärr har jag inte fått den förmågan ha ha :)

   Att här finns en agenda är helt klart, läs lite om nätverken "Hilda och Ruben", finns även att läsa om detta på ledarsidorna.se
   Där har du svaret varför domstolarna ser ut som de gör.
   Juristerna gräver guld just nu, och man vill ju inte sluta göda sin guldkalv.

   Hälsningar från skåne

   Radera