fredag 2 september 2016

Äppellängder!

Träden är fulla av äpplen nu och vi kan inte äta upp alla! Det är roligt att låta dem komma till nytta på andra sätt också och igår gjorde vi äppellängder! Det är så gott! 
Till 2 längder:

25 g jäst
100 g mjukt smör
1,5 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
6 dl vetemjöl

Blanda jästen med fingervarm mjölk.
Tillsätt smör, socker, salt, ägg och mjöl.
Knåda till en smidig deg och jäs i 30 min.
Dela degen i 2 delar och kavla ut till plåtlånga plattor.
Bred ut mjukt smör.
Skiva äpplen och lägg i en sträng i mitten. Ett äpple per längd är lagom.
Strö över socker och kanel och finmald mandel.
Vik ihop i tre delar. 
Skär skåror tvärsöver.
Jäs i  30 min.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 10 min. 



4 kommentarer:

  1. Tack för receptet! Mums vad gott och härligt att få använda trädgårdsskafferiet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så roligt när man kan använda saker från sin egen trädgård!

      Radera
    2. Mina minsta tyckte så mkt om så jag kommer att göra om det!

      Radera
    3. Vad roligt att höra! Här är de inte så populära hos barnen. Bara två tycker riktigt mycket om dem. Men jag måste ha de här på sensommaren! De hör till - mamma gjorde dem och mormor också...

      Radera