tisdag 27 september 2016

Expertis

För några dagar sedan skrev en vikarie i förskolan om att barnen stressades genom aktiviteter! Vikarien menade att all pedagogik blir en stress för barnen och att det hela tiden finns en idé om att barnen måste lära sig något. Vikarien menar istället att barn måste ha en lugn, trygg och fri uppväxt för att kunna utveckla sina intressen och kompetens.

Idag fick vikarien svar på tal av en rektor på en svensk högstadieskola. Rektorn menar att i förskola och skola finns en expertis som vet hur det ska vara. Folk har så mycket åsikter utan att veta något om hur det är. Det kan gälla föräldrar, media, politiker och intresseorganisationer. Alla har en åsikt och ofta heter det att "det var bättre förr" säger rektorn. Han menar att människor som inte läst en minut pedagogik på högskolenivå har åsikter om betygsättning och pedagogik och bemötande. Men i förskola och skola finns en kompetens och expertis som inte går att återfinna utanför deras verksamheter. Rektorn drar det hela så långt som att jämföra med Brexit! Experter säger inte alltid det vi andra vill höra och gör inte alltid det vi andra vill att de ska göra men detta faktum betyder inte att experterna inte vet vad de gör! Tvärtom! Låter det inte fruktansvärt? Känn på det! Vi vanliga förstår inte vad experterna gör. Och vi behöver inte förstå, vi behöver inte ens gilla det de gör. Vi ska bara godta. Det låter lite...totalitärt. Staten tar våra barn genom att se till att det inte går att leva på en lön, genom att bara ge ekonomiska bidrag om man "väljer" att sätta barnen i förskola och vi föräldrar ska bara godta. Vi lämnar våra barn i experternas vård. Vi behöver inte förstå och inte tycka om. Bara lyda. Inte tänka. Inte fråga. Bara lyda. Jag ryser.

Insändarna finns att läsa här:
http://www.sydsvenskan.se/2016-09-25/sluta-stressa-barnen-med-forskolans-pedagogik--lat-dem-leka-ifred
http://www.sydsvenskan.se/2016-09-27/i-skola-och-forskola-moter-vi-dagligen-manniskor-som-anser-att-de-vet-battre-an-expertisenInga kommentarer:

Skicka en kommentar