torsdag 16 juni 2016

LO kräver en individualiserad föräldraförsäkring!

Jag läser i Aftonbladet att LO måste kräva individualiserad föräldraförsäkring.

Så här ligger det till:

1. Kvinnor tar ut mycket mer av föräldradagarna och mycket mer av VAB-dagarna.
2. Kvinnor tar pga av ovanstående mycket mer ansvar för barnet under hela uppväxten.
3. Kvinnor kan fuska till sig extra tid eftersom de kan gå ner i arbetstid eller ta ut obetald ledighet.

Detta leder till:

1., Kvinnor tjänar mindre än männen. Det beror på att kvinnor och män jobbar i olika sektorer.
2. Förväntningarna ser olika ut på kvinnor och män. Kvinnor förväntas ta ansvar för barnen. Detta låser fast kvinnorna i kvinnoyrken.
3. Könssegregationen på arbetsmarknaden gör att männen i mansdominerade yrken diskrimineras om de vill vara hemma med barn. De förväntas inte vara det.
4. För arbetarkvinnorna leder det ojämställda uttaget sämre förutsättningar att försörja sig hela livet. De hamnar i ett ekonomiskt beroendeförhållande till sin partner.
5. Arbetarkvinnorna har inte råd att köpa privata tjänster för att få vardagen att gå ihop.
6. Arbetarkvinnorna är framtidens fattigpensionärer.
7. Det ojämställda uttaget innebär för männen att de får sämre förutsättningar att vara närvarande föräldrar.

Om en individualiserad föräldraförsäkring infördes skulle:
1. Männen knyta an till och ta ansvar för sina barn.
2. Arbetsgivare skulle inte behandla kvinnor som riskarbetskraft.
3. Kvinnorna skulle få högre lön.

Ja, vad ska man säga? Tänd att LO tycker så mycket om oss kvinnor och värnar så om arbetarkvinnorna. Tänk att de vill oss så väl! De vill se till att vi slipper ta ansvar för våra barn under hela deras uppväxt. De vill se till att vi slipper ta hand om barnen under ytterligare några månader. 240 dagar räcker gott och väl. Och tänk att LO vill att arbetarkvinnorna ska få bättre råd att köpa privata tjänster av andra arbetarkvinnor för att få livspusslet att gå ihop! Så snällt.

Not.

Man vill gråta lite. Det är ett sorgligt land man lever i. Om man inte visste att detta stod i en rikstäckande  tidning kunde man lätt tro att man läste en dystopisk framtidsroman. En kall, hård värld där människornas enda uppgift är att arbeta åt en mystisk överhet. Vars livsblod och svett var näring till någon organism. En kall, hård värld där mammorna endast behövs till att vara värddjur åt avkomman i väntan på att någon bättre lösning uppfunnits. En värld där kärlek, känslor, närhet ses som ett problem. En värld som berövats sin moderlighet. En värld där mödrar inte längre behövs. Man skulle kunna tro att det var hämtat ur en dystopisk framtidsroman. Men så är det inte. Det här är verklighet. Det är Sverige.

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Ha ha, nä de bryr sig inte ett enda dugg om kvinnorna, då hade de ju kunnat höjt lönerna för länge sedan. Det bästa jag har gjort var att gå ur facket och sluta skänka mina pengar till Socialdemokraterna.
  De vill endast begränsa möjligheterna för familjerna att bestämma själva över sin egen familjesituation, kvinnor som du och jag måste de se som väldigt svaga och kedjade vid spisen. Ja, mig stämmer det i alla fall inte in på, fråga mannen vem som bestämmer här ha ha :)nä skämt och sido vi tar alla beslut tillsammans som en familj.
  Att de ser kvinnor som en "risk" är ju bara skitsnack, det handlar bara om en attityd i så fall som enkelt kunde ändras på om man hade höjt upp statusen på moderskapet/föräldrarskapet och sett det som något värdefullt att barn får ha tillgång till sina föräldrar.

  Tror dock att allt detta kommer att slå tillbaka om nån generation, för allt går i cykler.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det kommer att slå tillbaka. På ett eller annat sätt.

   Det stämmer inte på mig heller - det där med kedjad vid spisen och svag och beroende - tvärtom! Vi bestämmer tillsammans, har alla pengar tillsammans...Vi är beroende av varandra och vill vara det. Men det är väl sånt som är svårt för styrande att fatta - de tror kanske på allvar att man är fiender inom förhållandet - mitt och ditt...

   Tycker också att det är sjukt att arbetslivet och dess aktörer ska lägga sig i folks privatliv. De ska nöja sig med att se till att villkoren inom just arbetslivet är bra - det andra kan vi ta hand om själva.

   Radera
 2. Visst är det illa. Och så väldigt märkligt. Jag håller mig här i min lilla bubbla och har en kanal hem via min dator. Läser på Facebook. Artiklar som någon länkat. Lyssnar på P1. Tittar på Aktuellt. Läser på SVT. Och Riktiga Nyhteter. Läser på Asylkaos. Läser på bloggar och får korta nyhetsuppdateringar från TT via MSN. Men jag upplever det som att det pågår ett liv där ute där jag inte riktigt är med. Jag vill inte på något sätt dit, undviker helst att åka in till centralorten, vill inte sitta i ett fikarum på rasten, vill inte bli bjuden på AW eller överraskad med en weekend och svärföräldrarna står som barnvakt. Jag vill vara här. Ifred. Med MIN familj, som JAG tar hand om. Är inte ett dugg intresserad av att sticka ut på arbetsmarknaden för att utnyttjas, i syfte att krossa min familj och dra mina barn ifrån mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner som du!

   Fast jag vill veta vad som pågår därute - måste läsa, lyssna...Det är spännande, intressant, obegagligt...och så korkat på många sätt. Kejsarens nya kläder ofta - i alla fall det här LO går ut med.

   Radera