tisdag 7 juni 2016

Nationaldagshelg!

Den sista helgen innan den sista skolveckan har kommit och gått, nationaldagshelg. Det var skönt med en extra ledig dag. Och vädret var ju toppen så det var extra, extra härligt. Nationaldagen firade vi inte. Jag är inte riktigt van vid det. Har aldrig firat den. Vet inte riktigt vad vi ska fira? Nationen Sverige? Landet som så? Vet inte. Känns abstrakt. Jag bor här, på min plätt på jorden. Jag gillar den här plätten. Och jag gillar naturen runt mig. Jag är van vid den. Den känns hemma. Kommer jag några mil bortåt så känns det inte hemma riktigt. Landskapet känns främmande. Men jag är ju svensk, bor i Sverige. Så, visst...kanske borde man ha firat. Men det gjorde vi alltså inte. Men vi hade en fin helg. Och vi firade den som vi brukade. Med nöjen och arbete. I vår krets, på vår plätt. Firade det vi åstadkommit och arbetade vidare med det vi är i färd med att bygga, bevara...

Vi jobbade i trädgården. Rensade, vattnade. planterade, grävde, kanthögg, klippte gräs. 
Vi hängde tvätt och dammsög och torkade golv och diskade...
Och vi lagade mat och åt upp den. Grillat blev det ett par gånger. Fläskfilé och flintastek, potatissallad, pastasallad, majkolvar, hembakat bröd ena gången och nästan samma andra gången fast med kokt färskpotatis som sedan stektes på lite lätt i olivolja, vitlök, örter och chiliflakes.
¨
,.,och bakade bananer med choklad i till efterrätt. 
Och så blev det en riktig söndagsmiddag på måndagen, nationaldagen, ugnsstekt kyckling med gräddsås och potatis. Och till kaffet rabarberkaka, kladdkaka och grädde och glass. 
Och så har vi roat oss. Tagit fram barnpool och vattenspridare. 
Och så har vi varit på en fotbollsplan några gånger och slagit brännboll, joggat, kastat amerikansk fotboll, stått på huvudet...
En tur till mormor och morfar blev det också. Kaffe och bulle på altanen i skuggan och prat och en promenad.
Och lite kel med katten i trädgården. Han njuter av sommaren. Njuter av att vara ute i friska luften hela dagarna. Njuter av att vi också är ute och kommer fram och vill bli klappad många gånger varje dag. En fin helg helt enkelt! 

2 kommentarer:

  1. Jag hörde 15 sekunder av Anna Kindberg Batras sommartal (innan jag blev irriterad och stängde av...) där hon precis pratade om vilket framsteg det är att nationaldagen nu är helgdag, att den firas ordentligt - för det gjorde den inte när hon gick i skolan! Jag personligen har funderat på om det inte är tvärtom.... När jag gick i skolan firade vi alltid nationaldagen där med cermoni, musik och tal - tror till och med vi fick lite fika (?!) Nuförtiden bor jag visserligen utomlands, men jag skulle inte få för mig att använda en ledig dag till att gå på nåt trist firande. Men jag antar att det viktigaste för politikerna ändå är att annandag pingst fick slopas för nationaldagen, för den faller ju alltid på en måndag... Nationaldagen kan ju vara lördag eller söndag också, tänk så mycket extra bnp som kan produceras de åren när det bara är som en vanlig helg ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog rätt i det där med motivet för att byta annandag pingst till nationaldagen! Det, samt att få bort en ledig dag med religiös koppling kanske.

      Radera