onsdag 15 juni 2016

Sjukt!

I dag läser jag i tidningen att kvinnor jobbar fast de är sjuka. Sjuknärvaron är särskilt hög bland kvinnor i åldrarna 30 till 49 år. I den gruppen arbetar nästa 8 av 10 trots att de är så sjuka att de borde stanna hemma. Förskolepersonal som ofta smittas ner av sjuka barn utmärker sig i den här gruppen.

Det låter ju hemskt. Att inte vara hemma fast man är sjuk. Men det är ju liksom ännu hemskare än så om man tänker efter. För de här kvinnorna i den här gruppen har ju inte bara hög sjuknärvaro utan också hög sjukfrånvaro. Tydligen har antalet sjukskrivningar ökat kraftigt de senaste 5 åren. Och det är oftast stress som ligger bakom den här uppgången. Och 70% av den här ökningen står kvinnor för. Det är också så att arbetsolyckor och arbetssjukdomar har ökat under de senaste åren. Den största ökningen av arbetssjukdomar beror på organisatoriska och sociala problem på arbetsplatsen och det är allra värst för kvinnor. Det kan handla om för hög arbetsbelastning och stress på jobbet. Det är i vård, skola och omsorg problemen är värst.

Ja, så kvinnor har det jobbigt. De har både hög sjuknärvaro och hög sjukfrånvaro. De måste vara väldigt sjuka helt enkelt. Och så var det där med barnen då. Den där lilla meningen om att förskolepersonalen smittas ner av sjuka barn. Kanske är det så att barnen också har både hög sjuknärvaro och hög sjukfrånvaro.

Jämställdheten verkar i underliga banor. Vi har blivit ett sjukt folk på kuppen. Kvinnor och barn alltså. Det var väl de som skulle tjäna på jämställdheten. Men så bidde det inte riktigt. Det blev något sjukt utav det.



3 kommentarer:

 1. Hej!

  Ja, egentligen så borde vi ju vara friskare och friskare med tanke på att vi lever bättre men det är kanske inte det vi gör. Vi har fått det materiellt bättre men sen då.
  Är så glad att vi kan välja om jag ska bli hemma sen efter min föräldraledighet är över eller om jag ska tillbaka till mitt jobb, eller kanske rent av välja en annan bana. En sak vet vi i alla fall att förskola inte är aktuellt för oss hur som helst.

  En annan sak om är helt utanför ämnet, men väldigt intressant är ju valet i England den 23, undras om det ska bli en brexit. Är det något som du följer?

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är skönt att kunna välja själv.

   Är så dåligt insatt i Brexit. Tittar på nyheterna - det är allt. Men intressant är det. Ska bli spännande att se hur det går.

   Radera
 2. Hej igen!

  Ja, väldigt intressant för det har möjligheten att sätta en sten i rullning att ändra detta med EU:s oändliga makt. En annan intressant sak, som kan ha med detta att göra, är att insättsgarantin har de ändrat nu från euron tillbaka till kronan, en fast summa på 950 000 kr. Så frågan är om de är lite rädda för vad som ska ske med euron efter den 23, om vilka svallvågor valet kommer att ge.
  Finns stora intressen i detta från många länders håll, speciellt USA.
  Låt EU gå tillbaka till det som var meningen en gång i tiden och ge länderna tillbaka makten att bestämma över saker själva. Att idka handel och hålla fred länder i mellan är prio ett.
  Sen vet vi ju tyvärr vilken skev bild nyheterna förmedlar nu för tiden med det mesta, opartiska är de inte.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera