torsdag 2 juni 2016

Massor med barn i förskolan!

Idag läser jag en tidningsartikel om förskolebarnen i Skellefteå! Där går 92 % av alla barn i förskolan och man försöker reda ut varför efterfrågan har blivit så stor. Man kan urskilja flera orsaker:

1. Maxtaxan. Det har gjort det billigare för föräldrarna. Föräldrarna betalar bara 1313 kr per månad oavsett hur lång tid barnet går.

2. Allmän förskola. Barn från 3 år får vara på dagis 15 timmar i veckan gratis, utan att föräldrarna arbetar.

3. Längre dagar. Barnen går längre dagar nu än förr och de börjar också tidigare än förr. Många börjar direkt att de fyllt 1 år. Vissa barn kan vara på förskolan 60 timmar i veckan pga långa reseavstånd.

4. Det är mer skola nu. Efterfrågan har ökat eftersom det är pedagogik nu. Föräldrarna känner att det är en skolform.

5. Inflyttning. Det finns fler barn i Skellefteå nu än för några år sedan pga inflyttning.

Ja, så ser det ut. Förskolan är populär. Alla vill ha sina barn där och folk vill ha sina barn där fler timmar än förr. Efterfrågan är stor. En förskollärare säger att det är glädjande att förskolan är så populär men att det ändå är lite synd...barnen ska ju vara med sina föräldrar också.

I artikeln tas kostnaderna upp. Det är lite intressant. Det brukar man inte prata så mycket om. Kanske ska man ta det som ett glädjande tecken? Kanske är det nåt på g? Kanske håller man på att komma på att detta inte bär sig? Att det är jättejättejättedyrt?

För så här är det:

En barnomsorgsplats i Skellefteå (och så här ser det väl förmodligen ut i övriga kommuner också) kostar 128 000 kr per barn och år. Och föräldrarna betalar bara 6 %. 120 000 kronor per barn och kommer från skattepengar. Hissnar man inte lite? Tänk att det är så dyrt att ta hand om ett barn! Fast det sker i stordrift. Om en mamma eller pappa hade 120 000 kr per barn och år skulle det gå finfint att ta hand om sitt barn hemma. Man skulle ha råd att bo och äta och ha lite paltor på kroppen och SAMTIDIGT ta hand om barnet.

120 000 kr per barn och år. Varje år. Och alla vi är med och betalar. Det ska vara lönsamt sägs det. För de som lämnar in sina barn och förvärvsarbetar betalar in skatt. Fast hur många betalar in 120 000 kr i skatt om året? Och om man har två barn? 240 000 kr per år. Och man ska ju inte bara använda sig av dagis. Skattepengarna ska räcka till så mycket annat. Ja, jag vet inte...jag är ingen ekonom...men nog låter det väldigt oekonomiskt. Det låter inte klokt. Och kvaliteten är inte ens bra. Så för 128 000 kr per barn och år får man massor med förskola men den är inte bra.

Kanske är det dags att hitta på något annat? Pröva något nytt! Det här dagissystemet kanske har gått och blivit omodernt och sunkigt och mossigt. Kanske är det dags att damma av föräldrarna...det var så länge sen de gällde att det kanske känns nytt och modernt snart igen. Om de fortfarande har lust alltså.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar