torsdag 31 mars 2016

Livspussel!

Det framkommer ofta att familjer har problem med att få ihop sina livspussel. Familjer är stressade och allra värst stressade verkar kvinnor vara. Det ges råd. Politiker har sina idéer. Det handlar om att papporna ska ta mer av föräldraledigheten. Om att kvinnor ska jobba mer heltid för att hindras från att jobba för mycket hemma. Det handlar om ruttjänster - städhjälp och läxläsning och sånt. Och det handlar om att få vabbet att bli mer jämställt genom propaganda eller till och med kvoteringar. Näringslivet har sina lösningar - mer färdigmat, matkassar...Och tidningar och tyckare har sitt att komma med. Det handlar om att bli effektivare. Skala bort onödigt. Inte städa eller damma så mycket - det går ju ändå. 

Idag kunde man läsa en sån där artikel i tidningen. Om att det gäller att ha fokus och att planera bättre så blir familjelivet effektivare. Någon kvinna - Frida Winthersén - studerar till rektor, driver och äger en förskola, har tre barn och sambo, ger sina råd och förklaringar till varför det är som det är. Och hon säger faktiskt att ekvationen heltidsarbete och familj är en ekvation som inte går ihop. Det känns lite nytt! Att någon faktiskt säger det. Men det gäller att hitta balans och att man känner att det viktigaste ändå blir gjort. Ja, och då gäller det att skala bort saker som inte är relevanta. Och det kan handla om att strunta i dyra semestrar, att ha det jättestädat eller alltid ha snittblommor...Jag håller med. Har man det stressigt så gäller det att försöka minska stressen. Men vissa saker går inte att strunta i. Man måste städa, tvätta, handla, laga mat, hjälpa till med läxor...och försöka vila lite. 

Frida är inne och nosar på det underliggande problemet. Det där med ekvationen som inte går ihop. Att man kan strunta i dyra semestrar - underförstått om man gör det så kanske man inte behöver jobba lika mycket. Och sedan, sist i artikeln kommer faktiskt en redogörelse av hur familjers sammanlagda arbetstid har förändrats! Det känns lite nytt! Så här står det: "Dygnet har alltjämt 24 timmar, men den sammanlagda arbetstiden för två småbarnsföräldrar ökade med tio timmar per vecka mellan 1976 och 2004. Framför allt handlar det om att kvinnor arbetar mer idag." Och det här är väl huvudproblemet. Att familjer numera driver tre arbeten. Varsitt förvärvsarbete och hemarbetet. För det är ett arbete. 

Kvinnor arbetar mer står det. Men det står inte varför. Anledningen är att staten bestämde att kvinnorna skulle ut och arbeta och därför tvingade man dem genom att förändra skattesystemet. Från sambeskattning till särbeskattning. Detta fick effekt och kvinnorna lämnade gradvis hemmen för att förvärvsarbeta. Inte för att de ville utan för att de blev tvungna. Staten ville detta men när nackdelarna visar sig är den tyst. För staten bygger inga livspussel. Det får mamma och pappa göra.

2 kommentarer:

 1. Hej, tack för fin respons på artikeln.

  Visst är det så att ekvationen inte går ihop. Vi har mycket att göra idag och som du säger så gör vi inte bara ett arbete per dag utan minst två.

  Min roll som tidscoach är att utifrån personens specifika situation hjälpa till att finna lösningar för att få det hela att gå ihop. Jag arbetar tillsammans med klienten kring de beteenden som hen har som påverkar tids- och livssituationen.

  Att vi har för mycket att göra är tydligt tycker jag.

  Dorotea Pettersson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad roligt att få respons! Blir glad över att någon uppmärksammar de problem som finns i vårt moderna system. Och det låter jättebra att kunna hjälpa till för att få mer balans i livet inom det system vi har! Att ändra på det är ju politikernas roll. Och chansen att det händer blir ju större när någon påpekar att arbetsbördan är väldigt stor för tvåförsörjarfamiljen!

   Radera