onsdag 30 mars 2016

En dold agenda

Moderaterna vill införa tre terminer istället för två. Svenska elever har alldeles för långa lov och det är inte bra. Anledningarna är flera:

- det är svårt att få ihop familjepusslet eftersom barnen har mer ledigt än de vuxna.
- man vill få fler undervisningstimmar.
- man vill kompensera de som kommer från socioekonomiskt utsatta förhållanden, tex ensamstående mammor som aldrig kan få ihop det med långa sommarlov.

Så man har alltså tre olika syften.

ANPASSNING EFTER VUXENVÄRLDENS KRAV

MER UNDERVISNING

ANPASSNING EFTER DE SOM HAR DET SVÅRT EKONOMISKT OCH TIDSMÄSSIGT

Ja, vad ska man säga.

För det första inbillade jag mig att skolan har med undervisning att göra och inte arbetsliv. Skolan är till för att ge barn en utbildning. Inte för att vara barnpassare när vuxna måste jobba.

Ok, barnpassningen är inte enda anledningen till att minska på lovtiden förstås Barnen kommer förstås att bli bättre i skolan om de får mer undervisning. Vi har nämligen färre undervisningstimmar än övriga OECD-länder. Säger de i alla fall. Fast det verkar inte riktigt som att det hänger ihop det där med korta sommarlov och bra skolresultat. Om man läser  här  kan man få reda på hur långa lov man har i andra länder. Estland och Polen ligger på topp tio i PISA-mätningarna. De har långa sommarlov. Längre än här. Ryssland har jättelångt sommarlov och är aningen bättre än Sverige. Storbritannien har kortare sommarlov än Sverige och presterar över Sveriges nivå men bra mycket under tex Estlands och Polens nivåer - de som har så långa sommarlov. Så det verkar inte finnas något samband här. Kanske är det skolans kvalitet det handlar om helt enkelt?

Och så var kompensationstanken. De som inte kan vara lediga måste må bättre. Och det gör de när ingen annan heller är ledig. De som är fattiga och inte kan bjuda sina barn på fantastiska sommarupplevelser måste må bättre. Och det gör de när andra hindras så mycket som möjligt från att göra roliga saker på sommaren. Annars kunde ju en tanke vara att göra det bättre för de som har det sämre. Inte sämre för de som har det bättre.

I Sverige har vi en kort sommar och rätt lusigt klimat för övrigt. Det är sommaren som är själva grejen. Det är härligt att vara ute dagarna i ända. Små barn behöver tanka frisk luft, sol, rörelse, frihet. Stora barn behöver vila och sova. De behöver få tid att umgås med familj och vänner. Och de vill kanske sommarjobba för att få lite extra pengar. Några veckors sommarjobb äter upp stora delar av skollovet. Några lediga veckor behöver de förmodligen. Kortare sommarlov - ingen ledighet alls kanske.

Jag tror vad jag tror. Jag tror att alltsammans är ett sätt att se till att folk kan jobba så mycket som möjligt. Vi har ju vår arbetsplikt. Vi är ju nästan framme vid målet. Att alla är i verksamhet, laglig, alltså betald, verksamhet på heltid så stor del som möjligt av året. Och där är där barnen kommer in i bilden. Så länge de går på dagis och fritids är det inga problem. Men sen...de stora barnen. De ställer till det. Och lösningen är att se till att de också är i verksamhet. Klappat och klart! En liten bit till på vägen mot målet är avklarad.

Jag vet vad det här handlar om. Det handlar om att barnen är till besvär. Det handlar om att alla ska arbeta och vara sysselsatta. Moderaterna har anammat det östtyska tänket - full sysselsättning för alla, liten som stor. Skolan blir barnens arbetsplats. Det är bara att jobba på.

Men de biter sig nog i svansen. Mer skola - dyrare, fler lärare, mer slitna lokaler, fler sjukskrivna och utarbetade lärare...Det kostar nog mer än det smakar. sko

2 kommentarer:

 1. Klart vi måste arbeta mer (vissa av oss i alla fall) för att fler och fler ska försörjas genom bidragssystemet och staten måste ha in mer pengar i form av olika skatter till alla sina olika "projekt". Allt blir sämre här i detta landet, de som säger annat måste leva i nån sorts bubbla.
  Se till att få lugn och studiero i skolan istället så behöver nog inte undervisningstimmarna utökas.

  Det bästa vore väl egentligen att ungarna från dag ett lämnades i nån annans "vård" så de kan uppfostras till goda skattebetalare och världsmedborgare. (obs ironi)

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har nog rätt - bättre att man lämnar in barnen direkt från start så ingen missar värdefull arbetstid och fostran blir rätt från början! Nä, som du skriver - det vore bättre om de skapade lugn och ro i skolan till att börja med. Och så kunde man kanske skala bort allt det onödiga som görs där också - spela fia, elevens val, filmvisning i en sån mängd att barnen själva tröttnar...Kanske skulle man till och med kunna korta dagarna lite! Och han någon vecka längre sommarlov som de hade förr i tiden! För barnen har ju inte blivit bättre i skolan med längre skoldagar och kortare lov.

   Radera