tisdag 1 mars 2016

Spela spel!

Helt plötsligt gillar 5-åringen att spela spel och lägga pussel! Det har väl varit lite kul förut med men inte som nu. Nu kan vi sitta länge och det är roligt att följa regler och det är jättekul att vinna och det känns också bra att låta någon annan få poäng då och då. 

Våra roligaste spel just nu är:
Det är ett memory där man ska hitta par som tillsammans blir ett uttryck - arg som ett bi, hungrig som en varg, klok som en uggla...Det är kul att hitta rätt och kul att säga fel och så är det jättebra lästräning också för N stavar och kämpar med att ljuda fram orden! 

Det här är väldigt roligt också:
Det är också ett memory och man ska hitta två ord som rimmar! Alla mina barn har älskat att rimma när de varit runt 5 år så det här passar N bra just nu. Och det är också ett bra spel när man vill träna på läsningen! 

Pussel är också jättekul! Det ska vara lagom många bitar - inte för få och inte för många. Det är kul att leta och fundera och glädjen är stor när N lyckas lägga hela pusslet själv och dessutom jättefort! För det är kul när det går fort! N har börjat tänka ordentligt - kollar in vad som borde komma - ett ben, en röd linje...och så har han äntligen fått koll på det där med kanterna - att det är smart att lägga ramen och hörnen först! 
Det är mysigt att spela spel och bygga pussel tillsammans. Vi sitter en stund efter frukost eller efter lunchen. Det blir lite vila och vi kan prata i lugn och ro. Jag tänker ibland att det kanske är slöseri med tid att bygga pussel eller spela spel med bara ett barn. För det är väl inte tänkt så egentligen. Barn ska vara i grupp. De ska bygga i stordriften för det blir ju mest lönsamt. Och så är det mer socialt förstås. Fast vi är sociala. Och vi har trevligt tillsammans. Kanske har det någon form av värde ändå. Ja, det har det så klart - för oss - men i övrigt är det väl bara slöseri med tid. 

2 kommentarer:

 1. Vilket bra speltips! Ska också försöka skaffa ett sådant spel till oss, det låter ju jättekul! Tack!
  Och era spel/pusselstunder låter bara mysiga, åh, vad fina saker ni gör ihop! Jag värnar också om sådana stunder, för mig är det bland annat sånt som gör vardagslivet vackert ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så - små stunder tillsammans gör vardagslivet vackert! :)

   Radera