söndag 14 januari 2018

Transportfrågor

Ja, nu har det forskats igen. Det finns ju så mycket att forska om. Den här gången handlar det om hur barnen tar sig till skolan. Det har visat sig att barn som tar sig på egen hand till skolan blir liksom bättre.

Det är allt möjligt som blir bättre om barnen får ta sig själva till skolan.

Om barnen får skjuts eller blir följda till skolan kan:

- barnen inte utforska sin närmiljö.
- barnen inte interagera på egen hand med kompisar.

Och det här är allvarliga saker. Barnen blir MINDRE SJÄLVSTÄNDIGA och TRYGGA I SIN SKOLMILJÖ.

Om barnen får skjuts med bil är det extra farligt. De kan få problem med den psykiska hälsan då. Det har visat sig.

Den här nya forskningen visar att:

- Barn som får gå, cykla eller åka buss (alltså utan föräldrar) mår bättre och till och med PRESTERAR bättre.

Den här forskaren tycker att detta är mycket bekymmersamt och hoppas att hennes forskning kan öppna ögonen på föräldrar.

Skolresorna måste omvärderas. Skolresorna är möjligheter för barn och ungdomar att ägna sig åt aktiviteter som gör dem glada och pigga...prata och umgås med vänner eller surfa på mobilen. Om de stackars barnen bara får sitta och slumra i en bil...ja då blir de inte glada och nöjda. Det är lite oklart varför de inte kan surfa på mobilen under bilresan...eller kanske växla ett ord med chauffören...men äh. De är i alla fall inte glada och nöjda och inte aktiva...de där barnen som skjutsas. Och det vet ju alla att aktiva och glada och nöjda barn presterar bättre än trötta och uttråkade barn. Det allra bästa är att resa tillsammans med kamrater. Då blir barnen glada och nöjda.

Men det är inte helt kört om man nu måste skjutsa barnen. Om det nu ligger till på det sättet får man försöka göra bilresan till en rolig stund.

Tja, vad säger man?

För min del blir jag lite beklämd. Det känns märkligt att inse att den korta tid det för de flesta tar att åka till skolan har blivit avgörande. Det är liksom vad som blev kvar av barndomens fria härliga tid. Eller? Så måste det väl vara. Det är under vägen till skolan barnen kan få utforska sin närmiljö, umgås på egen hand med kompisar, slappna av och ha kul. På något sätt borde väl det vara utgångspunkten för forskningen. Är det rätt att barnen har berövats sin frihet? Men det blir jobbigt förstås. Det går inte att prata om det. Nä, man får börja liksom i mitten av problemet. Och då blir skoltransporten avgörande.

Men hur ska det gå till då? Ska föräldrar som ändå ska iväg till sitt sticka från hemmet och låta yngre skolbarn ta sig själva till skolan. Ingen vet om de gick? Om de låste? Om de kom fram? Och blir det förresten inte lite dumt om man nu som förälder ändå ska åka bil och inte tar med barnet på vägen? För det är ju inte som förr längre...när mammorna vinkade av sina barn. Såg dem gå. Tog emot dem när de kom hem. Och framför allt...det finns inte längre något bemannat hem vilket gör att barn inte längre kan röra sig fritt ut och in som förr i tiden. Det är ju inga hemma. Ingen som ser något. Ingen som vet vad som händer. Att gå i ett villakvarter eller hyreshusområde i våra dagar är som att gå på en öde planet. Det är stilla och tyst. Och då kan väl inte barn röra sig fritt och utforska närmiljön. Det vet man väl om. Och då ska det alltså ske under vägen till och från skolan.

Jaja, det blir nog bra. Man får forska på. Undersöka hur det är och snickra ihop små teorier. Ingen bryr sig väl ändå. Barn ska fraktas till skolor och dagis och tar man bilen tar man väl med ungarna förstås. Nåt annat vore väl knasigt. Någon gång kanske någon får för sig att forska om ifall vår moderna livsstil verkligen är nåt att ha. Är den hållbar? Är den bra för barnen? Är den bra för föräldrarna? Mår vi bra av den?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar