torsdag 16 mars 2017

Petra Mede...

...sa tydligen på radion att mammor ska vara hemma längst. Jag hörde det inte själv men man kan läsa om det i Expressen. Hon berättar om att sen hon fick barn så har hon blivit biologistisk, konservativ och ganska borgerlig. Hon tycker att mamman ska vara hemma mer med barnet än pappan. Hon tycker det är helt biologiskt. Barnet är en del av mammans kropp det första året. Så var det för Petra i alla fall. De andra i studion säger tydligen emot henne och då skrattar Petra och säger att det kanske inte var så smart att avslöja sina åsikter. "Inget jag sagt de senaste fem minuterna har gagnat min karriär." säger hon!

Och så är det väl förstås! Det är inte smart att säga sånt som förmodligen de allra flesta mammor känner! För nog är det väl så...att det väcks något "biologiskt", något "djuriskt", i oss mammor när ett barn växer i magen och föds? Det känns som om man ska slitas sönder av tanken på att inte få vara med sitt barn. Det känns som om barnet är en del av en själv. Eller så kändes det för mig i alla fall.

Men i detta land är det minerad mark att prata om sånt. Det är förbjudet. Mammor inte annorlunda än pappor. Vi är lika. Vi ska dela lika. Fast mamman åker på den första tiden och pappan den senare förstås...för det blir ju mest "naturligt" så...lite "biologiskt" kanske. Och samtidigt som vi hela tiden blir itutade, ihamrade att mammor absolut inte är annorlunda än pappor och att det är helt som det ska att dela upp den ynka tiden vi har fått tillsammans med våra barn så är det helt ok att mammor/kvinnor ägnar ett helt yrkesliv åt att passa barn. En hel kår av kvinnor jobbar liksom som mammor, eller PEDAGOGER då förstås. Och då är allt som det ska. I landet bakochfram kan sånt vara ok.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar