tisdag 7 mars 2017

En ny liberal välfärdspolitik

Moderaterna hade sin arbetslinje, sossarna pratar om att alla måste jobba och nu är det liberalerna som visar var skåpet ska stå. Det är nu dags för en ny välfärdspolitik. Och den har med jobben att göra. För jobba bör man annars dör man. Och det är inte vilket jobb som helst som duger. Hemmajobb...det platsar förstås inte. Det måste vara bortajobb. Hemmajobb är nämligen gammeldags. Och gammeldags är inte bra. Nytt ska det va! Det är tidens melodi! Så gör som vi så blir du glad och fri!

Den här nya liberala välfärdspolitiken riktar mest in sig på invandrarkvinnorna. Det är de som är allra svårast att få bukt med. Efter 7 år har bara 40 % av dessa kvinnor en sysselsättning (smaka på ordet...en sysselsättning...liknar ordet terapi...tidsfördriv...för hemma sitter man ju sysslolös). Många invandrarkvinnor står helt utanför arbetsmarknaden. Var tredje kvinna från Afrika och Asien i arbetsför ålder söker inte aktivt arbete. Även kvinnor med eftergymnasial utbildning från dessa delar av världen har ett lågt arbetskraftsdeltagande.

Hur kan detta komma sig? Jo, forskning visar att det är KÖNSROLLERNA som spelar in. Normer och traditioner från de här främman länderna ligger där och spökar. Studier visar att kvinnor från länder där traditionen är att kvinnor tar huvudansvaret för familjen och inte förvärvsarbetar är mindre benägna att söka arbete också i det nya landet. Surprise! Tänk vad märkligt va! Att människor som är vana vid att ha det på ett visst vis...tex kunna bry sig om hem och barn...envisas med att tänka på sitt invanda sätt. Sitt gammalmodiga sätt. Tänk att de inte omedelbart anammar vårt, mer utvecklade sätt att hantera saker och ting.

Det här är hursomhelst inte acceptabelt. Normer och könsroller måste brytas. Detta gör man på två sätt:
1. Man måste ha höga förväntningar på att människor själva försörjer sig. Kommunerna måste kräva motprestation för att dela ut försörjningsstöd. Det kan röra sig om att genomföra praktik eller att man ska söka arbete utanför kommungränsen.
2. Politiken ska tydligt signalera att förvärvsarbete går före hushållsarbete. Och här kommer förskolan in i bilden. Förskolan är extra viktig för barn som har föräldrar med låg lön och som kommer från andra länder. Om staten erbjuder mer förskola kommer mammorna bli mer sugna på att söka arbete. Och därför måste man öka rätten till dagis för arbetslösa föräldrar. Det duger inte med 15 timmar här inte.

Nu är det dags att ta det sista steget på den slutgiltiga lösningen. De här obstinata invandrarkvinnorna måste ut ur hemmen. När man slagit sönder könsrollerna och utrotat alla sunkiga gammeldags normer kommer allt bli bra. Då kommer alla att acceptera och förstå att arbete i allmänhetens tjänst alltid går före arbete som kommer den egna familjen till godo. Och snart kommer alla förstå att bidrag inte är detsamma som bidrag. Att få bidrag för att gå hemma och dra, eller ja, hushållsarbeta då, det är omoraliskt. Men att få bidrag för att gå en praktik, eller för att lämna in barn på dagis och fritids, det är helt rätt. För staten tycker ju väldigt mycket om att ge bort väldigt mycket pengar till alla som är moderna. En förskoleplats kostar mer än 100 000 kr per barn och år och staten tycker om att ge bort alla dessa pengar oavsett vad mamman har för sig på dagarna. Bara hon inte är tillsammans med sina egna barn och verkligen inte i sitt eget hem är det helt ok att vräka pengar över henne. Alla pengar som investeras i att människor ska komma i sysselsättning är alltid ok. Pengar som investeras i att människor tar hand om sin egen familj är alltid bortslösade pengar. Hushållsarbete som utförs i hemmet är alltid onödigt. Hushållsarbete som utförs på institutioner är alltid riktigt arbete. Det är modernt. Och modern ska man va!

1 kommentar:

  1. Jag har funderat mycket på det där med att komma från en annan kultur, ett annat språk och bli matad med allt detta. Vad ska man sätta emot liksom? Jag tänker på skräckexemplet Klangens förskola i Malmö... nu vet jag inte säkert, men jag tror att övervägande majoriteten ändå var barn från andra kulturer. Och hur sjutton ska föräldrarna kunna veta vad som är "normalt" i en helt annan kultur?! Jag hade ju inte haft en aning. Om man matas med "förskola är jättebra för ditt barn och så gör vi här i Sverige", hur ska de kunna tro nåt annat än att allt då är i sin ordning med att lämna bort barnen... jag tycker det är fruktansvärt och jag tänker ofta på barnen som fick utstå vanvården på Klangen. Tyvärr tror jag inte att det är enda förskolan i Sverige med allvarliga brister...

    SvaraRadera